Regeringskris eller inte i förhandlingarna kring LAS?

Det har varit en lång period med förhandlingar kring förändringar av LAS, lagen om anställningsskydd, och det är ännu inte över. Regeringen har hamnat i en svår sits att försöka komma överens både med fack och oppositionspartierna mot företag och sina regeringssamarbeten med Centern och Liberalerna. Den stora frågan just nu är om det kommer att bli en regeringskris eller inte beroende på vilket steg regeringen väljer att ta. Vilket steg de än väljer kommer det att bli protester från olika håll men lyckas de kanske hitta en mellanväg som alla parter kan acceptera?
Vad är det som de olika parterna inte är överens kring LAS?
Kort sammanfattat är facken och företagen inte överens om vad för regler som ska gälla kring vilka som får sägas upp i ett företag med hänsyn till turordningen som de anställdes. Lagen idag innebär att det är ”sist in först ut” när ett företag behöver minska personalstyrkan exempelvis vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Det är inte en optimal situation för många företag som bland annat kan ha svårt att få in rätt och en bredare kompetens inom företaget.
Regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna vill att det ska vara lättare för företag att kunna säga upp personal för att ha bättre förutsättningar att våga anställa fler utan att längre fram behöva tänka på anställningsskyddet. Oppositionen vill inte genomföra dessa förändringar.
Förhandlingarna kring ändrade regler ligger hos arbetsgivarna och facken och förhandlingarna har pågått länge och har för tillfället strandat då organisationen LO nyligen sa nej till förslagen om ändrade regler. LO som är en organisation för många fackförbund med arbetare vill ha kvar ett starkt skydd. För den som arbetat länge på ett företag ska där finnas en trygghet i att få jobba kvar, anser de.
Hur detta kan leda till en regeringskris
Centern och Liberalerna stödjer företagen om att de ska få friare utrymme att avskeda personer som arbetat länge i företaget. Oppositionen står istället bakom facket och anser att detta anställningsskydd som funnits länge i Sverige inte får förhandlas bort under några omständigheter.
Regeringens samarbetspartier och oppositionen står så långt ifrån varandra i denna fråga att oppositionen med Vänsterpartiet i spetsen hotar att fälla regeringen. Samarbetspartierna i sin tur vägrar fortsatt samarbete om inte de får sin vilja igenom.
Vad händer nu?
Ingen vet egentligen vad som händer nu och vad nästa steg är för regeringen. Att förändra ett anställningsskydd som ska passa en modern arbetsmarknad var ingen lätt väg och frågan är om det går att genomföra eller inte. Företagen behöver bättre möjligheter att kunna växa och kanske finns det andra vägar att gå för att göra detta möjligt med eller utan förändring av anställningsskyddet.