När man är hemma från sin arbetsplats och sjuk får man en utbetald sjuklön istället för sin vanliga lön. Sjuklönen börjar i regel inte betalas ut direkt, utan det görs ett avdrag på sjuklönen som täcker ungefär den första dagen man är hemma.
Sjuklön
När man är sjuk och hemma istället för på sin arbetsplats betalar arbetsgivaren ut en sjuklön istället för din vanliga lön. Sjuklönen består av 80 procent av den vanliga lönen. Sjuklönen betalas i vanliga fall inte ut från den första dagen man är hemma, utan ett engångsavdrag görs på 20 procent som räknas utifrån en arbetsvecka. Det är det avdraget som kallas karensavdrag.
Karensavdrag
Karensavdrag, som tidigare hette karensdag, innebär att 20 % av sjuklönen dras av när man är sjuk och hemma från arbetet. Avdraget dras endast av en gång och för någon som arbetar heltid motsvarar det en av arbetsveckans dagar.
Karensavdrag och karensdag
1 januari 2019 ersatte karensavdrag den tidigare karensdagen. I stort är reglerna samma, men innan 2019 betalades ingen sjuklön ut under den första sjukdagen.
Ändringen genomfördes för att göra reglerna schysstare mot de som arbetar under oregelbundna tider. De 20 procent som dras av motsvarar 20 procent av sjuklönen om man skulle vara sjuk en hel vecka. Det innebär att om man skulle arbetat 12 timmar dagen man blev sjuk och 4 timmar alla andra dagar i veckan, så försvinner inte hela inkomsten från dagen man skulle arbetat 12 timmar utan 20 procent av den totala veckan.
Karensavdraget är alltså alltid procentuellt lika stort oberoende av hur timmarna är uppdelade under arbetsveckan.
Karensavdrag för heltidsanställda och de med oregelbundna arbetstider
Hur stort karensavdraget blir beror på hur en normal arbetsvecka ser ut. För en heltidsanställd som arbetar 40 timmar i veckan blir avdraget 8 timmar, alltså en arbetsdag. För någon som arbetar halvtid blir avdraget istället 4 timmar. För någon med oregelbundna arbetstider görs avdraget på en genomsnittlig arbetsvecka.
Det innebär att karensavdraget blir lika stort oberoende av när under veckan eller dagen man blir sjuk. Om man går hem efter att ha arbetat en halv arbetsdag dras resterande arbetsdag av, och även halva nästkommande dag om man fortsätter att vara sjuk. Det samma gäller om det bara är en timme kvar på arbetsdagen när man går hem - då dras ändå, procentuellt, en femtedel av arbetsveckan av från sjuklönen.
Om man blir sjuk som behovsanställd eller arbetssökande
Om man är behovsanställd får man inte sjuklön. Istället betalar Försäkringskassan ut en sjukpenning om man skulle bli sjuk. 20 procent av sjukpenningen dras av på samma sätt som karensavdraget vid sjuklön.
Om man är arbetssökande får man heller inte sjuklön, men Försäkringskassan betalar ut en sjukpenning. Försäkringskassan drar av en dag från sjukpenningen.