Enligt föräldraledighetslagen har föräldrar rätt att vara hemma med sitt barn tills barnet fyllt 1,5 år. Detta gäller både om man är ledig och tar ut ersättning via Försäkringskassan och om man är föräldraledig utan att ta ut någon ersättning. Efter att barnet fyllt 1,5 år är man skyldig att ta ut minst 5 dagar/vecka av sina föräldradagar.
Ersättning när man är föräldraledig
Vilken typ av ersättning man kan få när man är föräldraledig beror lite på vad man har för förutsättningar.
Föräldrapenning
Föräldrapenning kan man få om man är hemma från arbetet för att ta hand om sitt barn. Denna ersättning betalas ut till de som har arbetat, är arbetslösa, studerar eller gör studieuppehåll.
Föräldrapenningen beräknas utifrån inkomst med ett maxtak. Om man aldrig arbetet eller haft en låg inkomst finns en grundnivå.
Föräldralön
Om arbetsgivaren man är anställd hos har kollektivavtal kan du också ha rätt till föräldralön. Det ger dig en ytterligare ersättning under föräldraledigheten utöver den ersättning du får via den lagstadgade föräldraförsäkringen.
Vända dig till ditt fackförbund
Många av fackförbunden har i sina löneavtal fastställt att föräldralediga medarbetare ska omfattas av samma villkor som övriga kollegor vad gäller löneutveckling. Kolla med ditt fackförbund och med din arbetsgivare vad som gäller för just dig under din föräldraledighet. Vad som gäller då man kommer tillbaka till jobbet efter sin sammanhängande föräldraledighet är olika från arbetsplats till arbetsplats.
Sänkt medlemsavgift om man är föräldraledig
Många fackförbund ger under den tiden man är borta från arbetet och föräldraledig, och på så sätt oftast har en reducerad inkomst, möjlighet till en sänkt månadsavgift. Detta gäller i allmänhet inte akasseavgiften.
Förkorta arbetstid som förälder
Många förkortar sin arbetstid då barnet är litet och man har enligt lag rätt att ha en förkortning av arbetstiden med 25% fram till att barnet fyller 8 år. En del arbetsgivare är generösa och tillåter dessa regler längre upp i åldrarna. Om man förkortar sina arbetsdagar eller jobbar färre dagar måste i regel göras upp med arbetsgivaren. Detta är inget som innefattas av lagen utan utefter vad som passar verksamheten och arbetsuppgifterna bäst. Om man har sparade föräldradagar har man enligt lag rätt att ta ut sammanhängande ledighet tre gånger på ett år men måste då ha meddelat arbetsgivaren minst två månader i förväg.