Arbetsrätt är de lagar som reglerar hur förhållandet ska se ut mellan arbetsgivare och anställda och handlar till exempel om anställningsskydd, arbetsmiljörätt och regler om arbetstagarinflytande. I Sverige bygger stora delar av arbetsrätten på de kollektivavtal som fackförbunden har arbetat fram.
Få koll på dina arbetsvillkor
Som anställd kan det vara bra att ha koll på de olika delarna av svensk arbetsrätt så man vet vilka arbetsvillkor som man har rätt till. Delarna är:
- Kollektiv arbetsrätt
- Arbetstagareinflytande
- Anställningsförhållanden
- Arbetsmiljö
- Arbetsmarknadsreglering
Kollektiv arbetsrätt och arbetstagareinflytande
Denna del av arbetsrätten behandlar kollektivavtal och arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer.
Arbetstagarorganisationer är i första hand fackförbund, både riksomfattande och lokala arbetstagarorganisationer. Dessa förhandlar med arbetsgivarorganisationer, som Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv är den största organisationen för arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden. Kollektivavtal ingås när en arbetstagarorganisation, ett fackförbund, kommer överens med en arbetsgivarorganisation.
Om det uppstår konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare kan man utlysa stridsåtgärder. Detta är reglerat i sveriges grundlag. Exempel på stridsåtgärder är strejk, blockad eller bojkott. Konflikter kan till exempel uppstå om en arbetstagarorganisation vill ha kollektivavtal men arbetsgivaren går inte med på detta.
Anställningsförhållanden
Här är LAS, Lagen om anställningsskydd, central. I LAS regleras bland annat anställningsformer, uppsägningar, semester och hur man kan bli avskedad.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljöverket har två lagar som måste efterföljas av alla arbetsplatser i Sverige: Arbetsmiljölagen och Arbetstidslagen. Dessa två lagar reglerar arbetsmiljön på en arbetsplats och hur mycket man får arbeta.
Arbetsmarknadsreglering
Arbetslöshet och arbetsförmedling är centrala delar av svensk arbetsrätt.
Fackförbunden är experter på arbetsrätt
Fackförbunden arbetar med arbetsrättsliga frågor och har som mål att hjälpa och stötta sina medlemmar med dessa frågor. Du som är medlem i ett fackförbund kan därför alltid kontakta ditt fackförbund när du undrar något om dina arbetsvillkor och om du inte får det du har rätt till kan även ditt fackförbund hjälpa dig med juridisk hjälp.