Arbetsmiljölagen (AML) är en lag som är till för att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatser. Från början handlade lagen endast om att man skulle ha en bra fysisk miljö på sin arbetsplats men under 70-talet gjorde man om lagen så att den även omfattade att man skulle ha en bra psykosocial arbetsmiljö. Enligt lagen är det både arbetsgivaren och de anställda som tillsammans ska bidra till att man får en bra arbetsmiljö där alla trivs och där man kan arbeta tryggt.
Arbetsmiljölagen - förebygger ohälsa och olyckor
Som anställd har man enligt Arbetsmiljölagen rättigheter till en miljö där man kan arbeta tryggt, där man får tillfälle till återhämtning, där man får möjlighet till utveckling och till gemenskap med sina kollegor. Lagen tar även upp faktorer som ljud, luft och stress.
Lagen ställer alltså krav på hur miljön på arbetsplatsen får se ut - detta för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen och att olyckor sker. Det är arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön och att kraven i lagen efterföljs.
Faktorer som Arbetsmiljölagen innefattar:
- Arbetets innehåll
- Tekniska faktorer
- Fysiska faktorer
- Sociala faktorer
- Arbetsorganisatoriska faktorer
Kollektivavtal kan ha ytterligare krav och villkor
På en arbetsplats utan kollektivavtal gäller endast de lagar som finns i Sverige som är beslutade av Sveriges Riksdag. För en arbetsplats handlar det bland annat om Arbetsmiljölagen och Arbetstidslagen. I Arbetstidslagen regleras hur mycket man får arbeta under ett dygn, en arbetsvecka och ett år, och vilken rätt man har till pauser, raster och lunch.
Om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen kan ytterligare krav och villkor finnas för både arbetsmiljö och arbetstid. Kollektivavtalet är ett avtal som din arbetsplats har förhandlat fram tillsammans med det fackförbund som är aktivt inom din bransch eller på din arbetsplats.
Om arbetsplatsen inte uppfyller kraven
Om man som anställd upplever att man inte får det man har rätt till enligt Arbetsmiljölagen kan man vända sig till skyddsombudet på sin arbetsplats.
Här kan du läsa mer om arbetsmiljölagen hos Arbetsmiljöverket