Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.

Akavia

Akavia är ett relativt nytt fackförbund som bildades när de tidigare fackförbunden Civilekonomerna och Jusek slogs samman vid årsskiftet 2020. Namnet Akavia härstammar från de latinska orden för akademi, academia, och väg, via. Akavia är alltså den akademiska vägen, ett fackförbund för akademiker.

Akavia har idag 130 000 medlemmar, vilket gör dem till det andra största förbundet i SACO, Sveriges akademikers centralorganisation. Medlemmarna är en blandning av kommunikatörer, personalvetare, jurister, samhällsvetare, ekonomer, IT-akademiker och studenter.

Alla Akavias medlemmar har en kandidatexamen, eller högre, eller studerar för att ta en kandidatexamen. Akavias mål är att synliggöra yrkesverksamma med en akademisk utbildning och höja den avkastning en akademisk utbildning ger på den svenska arbetsmarknaden.

 

Unionen

Unionen är det fackförbund i Sverige med flest medlemmar. De välkomnar medlemmar från alla olika yrkesgrupper, det enda kravet är att man måste arbetar på den privata arbetsmarknaden. Det är även möjligt att bli medlem hos Unionen om man studerar eller är egenföretagare. Bland Unionens 700 000 medlemmar finns det medlemmar både med och utan akademisk utbildning, men många av deras medlemmar är utbildade på universitet eller högskola. Unionen är ett fackförbund inom TCO, Tjänstemännens centralorganisation.

Unionen arbetar med att ge stöd åt sin medlemmar både när det kommer till problem på arbetsplatsen och när det gäller löneutveckling. 

 

Vilket av facket är bäst för studerande?

Både Akavia och Unionen välkomnar medlemmar som studerar på högskola eller universitet. För att bli medlem i Unionen som student bör man studera något som leder till ett jobb inom det privata näringslivet. Akavia välkomnar studenter som medlemmar om de kommer att ta en examen i ekonomi, systemvetenskap, kommunikationsvetenskap, personalvetenskap eller samhällsvetenskap, eller om man kommer att ta en annan examen som leder till jobb inom något av de fälten. Ett studentmedlemskap hos Unionen kostar 100 kronor för hela studietiden, medan ett studentmedlemskap hos Akavia är helt gratis.

Unionen erbjuder medlemmar som är studerande stöd när det kommer till rättigheter på arbetsmarknaden och de har även professionell yrkesrådgivning. Det kan handla om allt från större jobb till sommarjobb. De erbjuder även hjälp med CV-granskning.

Som studerandemedlem hos Akavia får man personlig rådgivning när det kommer till anställningsavtal och lön vid sommarjobb eller extrajobb. Man kan även få stöd när det väl är dags att ta sig ut i arbetslivet efter examen. De erbjuder även medlemsrabatter, event och föreläsningar.

Vilken av Akavias och Unionen inkomstförsäkringar är bäst?

Både Akavia och Unionen erbjuder sina yrkesverksamma medlemmar en förmånlig inkomstförsäkring.

För att ta del av Akavias inkomstförsäkring måste man vara medlem i både Akavia och Akademikernas a-kassa. Man kan då få en ersättning på upp till åttio procent av sin tidigare inkomst upp till en månadslön på 80 000 kronor. Ersättningen kan man få i 120 dagar. För att ta del av Akavias inkomstförsäkring måste man ha varit medlem i Akavia, eller tidigare Jusek eller Civilekonomerna, under ett år, och även varit medlem i a-kassan under ett år. Akavia erbjuder en tilläggsförsäkring som kan höja ersättningen vid högre månadslön och förlänga antalet dagar.

Unionens inkomstförsäkring täcker upp till åttio procent av din tidigare inkomst upp till en månadslön på 60 000 kronor. Ersättningen betalas ut i högst 150 dagar. Unionens inkomstförsäkring kräver att man har varit medlem i Unionen och a-kassan under ett år.  Unionens tilläggsförsäkring ersätter en månadsinkomst på 150 000 kronor under 200 dagar.

 

Stöd och utveckling

Som medlem i Akavia får man tillgång till karriärrådgivning i form av lönerådgivning, seminarier och aktiviteter, och hjälp med CV, personligt brev och intervjuträning om man vill söka nytt jobb.

Unionen erbjuder sina medlemmar rådgivning av experter när det kommer till rättigheter och villkor på arbetsplatsen. De erbjuder även lönecoachning och löneverktyg inför lönesamtal.

 

Akavia

+  Ett fackförbund specifikt för akademiker

+  Gratis medlemskap för studerande

+  Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet

+  Möjlighet till tilläggsförsäkring

+  Stöd och karriärrådgivning

 

Läs mer om Akavia.

 

Unionen

+  Ett fackförbund för alla som jobbar inom privat sektor

+  Sveriges största fackförbund

+  Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet

+  Möjlighet till tilläggsförsäkring

+  Expertråd vid frågor om rättigheter och villkor på arbetsplatsen

 

Läs mer om Unionen.