Ska jag välja Unionen eller Ledarna?

Arbetar du som chef men vet inte vilket av fackförbunden Unionen eller Ledarna du ska välja? Vi har sammanställt vad de olika fackförbunden erbjuder så att du kan välja vilket fackförbund som passar din situation bäst. 

Är Ledarna eller Unionen bäst för dig?

Ledarna

Fackförbundet Ledarna välkomnar, som enda fackförbund i Sverige, endast chefer som medlemmar. Både om man arbetar inom privat och offentlig sektor är man välkommen att bli medlem hos Ledarna. Det spelar heller ingen roll hur högt uppsatt chef man är - alla chefer är välkomna att bli medlemmar hos Ledarna. Ungefär 96 000 chefer är medlemmar hos Ledarna idag.

 

Ledarna arbetar för chefens röst i samhället och för att lyfta chefsrollen i samhällsdebatten. De vill skapa en relevant bild av chefer, dess förutsättningar och uppdrag.

 

Ledarnas medlemmar får tillgång till deras chefsrådgivning, coachning, inkomstförsäkring och övriga fackliga tjänster. Deras anställda är experter inom chefsrollen med många års erfarenhet inom yrket och de arbetar alltid med en individuell utgångspunkt för att skapa bättre förutsättningar och villkor för Ledarnas medlemmar.

 

Unionen

Idag har Unionen omkring 700 000 medlemmar vilket gör det till Sveriges största fackförbund. De erbjuder medlemskap för alla typer av tjänstemän inom privat sektor. De har även medlemskap för studenter och egenföretagare.

 

Som chef kan du bli medlem i Unionen Chef. Om du redan är medlem hos Unionen men har en ledande roll med ansvar inom personal, budget eller verksamhet kan du uppgradera ditt medlemskap till Unionen Chef. Unionen Chef är den svenska arbetsmarknadens största fackförbund för chefer med medlemmar på alla olika nivåer med olika befattningar och löner.

 

Unionen Chef arbetar med att ge chefer stöd i sin roll som chef, rådgivning och inkomstförsäkring.

 

Jobbar du inom privat eller offentlig sektor?

Om du arbetar som chef inom den offentliga sektorn, alltså om du är anställd av en kommun, landstinget eller staten är det Ledarna du bör välja eftersom Unionen enbart arbetar med chefer anställda inom den privata sektor medan Ledarna arbetar med båda.

 

Inkomstförsäkring - Unionen vs Ledarna

Medlemmar hos Unionen och Ledarna får båda tillgång till en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkring innebär att om du blir ofrivilligt arbetslös får du en ersättning som motsvarar en viss del av din föregående lön under en begränsad tid. Inkomstförsäkringen gör det mer bekvämt att klara sig ekonomiskt under tiden du letar ett nytt jobb. En inkomstförsäkring kan kombineras med a-kassa.

 

Ledarnas inkomstförsäkring ger tillsammans med valfri a-kassa möjligheten att få ut nästan åttio procent av lönen du hade innan du blev arbetslös. Du kan även få ut din inkomstförsäkring om du inte är medlem i a-kassan men då blir det totala beloppet såklart lägre. Ledarnas Du kan välja en tilläggsförsäkring som täcker en lön på upp till 120 000 kronor i månaden under tvåhundrafemtio dagar. Inkomstförsäkringen är giltig till månaden du blir 65 år. För att ta ut försäkringen krävs det att du varit medlem hos Ledarna under ett år innan du blir arbetslös eller att du varit medlem hos ett fackförbund med motsvarande inkomstförsäkring.

 

Även med Unionens inkomstförsäkring får du en ersättning på upp till åttio procent av den tidigare lönen, räknat a-kassa plus inkomstförsäkring. I grundförsäkringen får du ersättning för en lön på upp till 60 000 kronor i månaden och ersättningen betalas ut i upp till hundrafemtio dagar. Med Unionens tilläggsförsäkring kan du höja beloppet till 150 000 kronor i månaden och då gäller den i tvåhundra dagar. För att försäkringen ska gälla krävs det att du varit medlem i både a-kassan och Unionen under tolv månader.

 

Bäst stöd och utveckling för chefer?

Ledarna erbjuder personlig chefsrådgivning och coachning som kan vara lönsam under bland annat lönesamtal, arbetsmiljöfrågor, avtalsgranskning, omorganisation och uppsägning. De erbjuder även kurser och seminarier som ger möjlighet till att fördjupa sina kunskaper och träffa andra i liknande position.

 

Unionen erbjuder rådgivning via Chefslinjen där man kan få svar på allmänna frågor och prata med experter inom avtalsgranskning och karriärplanering. De erbjuder även information och råd för chefer via sin hemsida.

 

Ledarna eller Unionen?

Den största skillnaden mellan Unionen och Ledarna är att Unionen endast erbjuder medlemskap till chefer som arbetar inom privat sektor medan Ledarna erbjuder medlemskap till både de som arbetar inom privat och offentlig sektor. Ledarna är dessutom ett fackförbund endast för chefer medan Unionen välkomnar anställda inom alla fält inom privat sektor.

 

Fördelar med Ledarna

+  Ett förbund för endast chefer

+  Tar emot medlemmar både inom privat och offentlig sektor

+  Det största fackförbundet i Sverige för endast chefer

+  Specialkunskap om chefsrollen

+  Inkomstförsäkring med möjlighet till tilläggsförsäkring för högre månadslöner

+  Coachning och stöd från andra chefer

 

Läs mer om Ledarna

 

Fördelar med Unionen

+  Ett förbund för chefer inom privat sektor

+  Ett av de största fackförbunden i Sverige 

+  Stor bredd på sina medlemmar

+  Inkomstförsäkring plus tilläggsförsäkring

+  Stöd, råd och hjälp på arbetsplatsen och i karriären

 

Läs mer om Unionen

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.