70% av de som arbetar i Sverige är anslutna till ett fackförbund.
Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.
Som yrkesverksam ingenjör får man en extra trygghet på arbetsplatsen om man är ansluten till ett fackförbund som månar om just ingenjörers rättigheter och arbetsvillkor. Många ingenjörer väljer mellan förbunden Unionen och Sveriges ingenjörer. Vilket alternativ passar din arbetssituation bäst?
Sveriges Ingenjörer är ett förbund för universitets- och högskoleutbildade ingenjörer medan Unionen är ett förbund för alla som arbetar inom det privata.
Det största förbundet för ingenjörsutbildade är Sveriges Ingenjörer. Här kan man bli fackmedlem om man har en examen som civil- eller högskoleingenjör, eller om man har en kandidat eller master i teknologie. Om man arbetar inom ingenjörsyrket kan man även skaffa sig ett medlemskap om man har 165 högskolepoäng eller mer inom de aktuella utbildningarna eller en akademisk examen på minst 180 högskolepoäng inom teknik-naturvetenskap.
Förbundet månar om dig som är anställd, arbetar som chef eller VD, eller har ett eget företag. De erbjuder stöd, rådgivning, kollektivavtal, kompletterande inkomstförsäkring och en rad andra medlemsförmåner.
Du kan ha ett medlemskap som yrkesverksam, student eller pensionär.
Saco är förbundets fackliga centralorganisation.
Unionen är ett fackförbund med en bredare profil som ansluter alla som arbetar inom det privata - även ingenjörer. Hos Unionen finns det alltså inget krav på en specifik utbildning, det är din arbetsplats som avgör om du kan ansöka om ett fackmedlemskap eller inte.
Som Unionen-ansluten kan man få stöttning på arbetsplatsen, vid löneförhandlingar och om man har andra funderingar om sin arbetssituation. Unionen har en a-kassa och erbjuder alla sina a-kassemedlemmar en kompletterande inkomstförsäkring.
Unionen erbjuder fackmedlemskap till yrkesverksamma, chefer, de som driver eget företag, pensionärer och studenter.
TCO är förbundets fackliga centralorganisation.
Om du som ingenjör arbetar inom det privata kan du bli fackmedlem hos båda förbunden. Är du verksam inom det offentliga är Sveriges Ingenjörer det bättre alternativet.
Sveriges Ingenjörer är ett mer nischat fack som endast arbetar för ingenjörers arbetssituation, medan Unionen erbjuder en större bredd på sina anslutna vilket gör att de totalt ansluter flest tjänstemän på den svenska arbetsmarknaden.
En förmån som båda fack erbjuder är en kompletterande inkomstförsäkring till a-kassans ersättning.
Unionens alternativ är kostnadsfritt. Försäkringen gäller för en månadsinkomst på högst 60000 kronor och kan ge en ersättning på högst åttio procent av ens lön under arbetslöshet. Försäkringen gäller som längst i hundrafemtio dagar.
Som ansluten till Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa får man en kompletterande inkomstförsäkring. Försäkringen täcker en månadslön på högst 100000 kronor och ger en upp till åttio procent av månadslönen vid arbetslöshet. Den gäller i hundrafemtio dagar.
Inkomstförsäkringarna är snarlika, men Sveriges Ingenjörer erbjuder en möjligheten att försäkra högre löner. Som höginkomsttagare kan därför detta förbund vara ett säkrare alternativ.
Båda förbunden erbjuder studentmedlemskap. Vi tittar närmare på vad de erbjuder.
Unionens studentmedlemskap erbjuds dig som pluggar något som kan ge jobb inom det privata näringslivet. Du måste alltså inte plugga till ingenjör för att påbörja ett medlemskap. Medlemskapet ger dig rabatter och medlemsförmåner, stöttning om du har ett extrajobb, och de underlättar för dig i perioden när du går från studentlivet till arbetslivet.
Studentmedlemskapet hos Unionen är gratis.
Om du pluggar till civil- eller högskoleingenjör, eller till en kandidat- eller masterexamen i teknologie kan du bli studentmedlem hos Sveriges Ingenjörer. Medlemskapet ger dig förmåner och stöttar dig under övergångsfasen från studentlivet till arbetslivet. Förbundet erbjuder även smarta tips som kan hjälpa dig att skaffa ett extra- eller sommarjobb inom ingenjörsbranschen och lite hjälp på vägen när du ska hitta ditt första arbete efter examen.
Förbundet erbjuder även förmånliga försäkringar och möjligheten att söka stipendier och bidrag.
Studentmedlemskapet kostar från 15 kr/mån.
Skillnaderna mellan de två studentfacken är relativt många. Unionens medlemskap är gratis och ger mycket stöttning, rådgivning och förmåner under studietiden, medan Sveriges Ingenjörers medlemskap har en årsavgift men ger mer branschspecifika förmåner och möjligheten att söka stipendier.
Om du är yrkesverksam ingenjör inom det offentliga rekommenderar vi dig att ansluta dig till Sveriges Ingenjörer. Det är ett bra fackförbund med branschspecifika förmåner. Är du yrkesverksam inom det privata kan båda förbunden vara ett bra val. Vi rekommenderar att du i första hand väljer det förbund som redan förhandlar och organiserar på just ditt jobb - då har du generellt en större möjlighet att vara med och förändra och påverka, och förbundet har bättre insyn på just din arbetsplats.
Unionen företräder allra flest privatanställda på den svenska arbetsmarknaden. Sveriges Ingenjörer är det förbund som företräder flest ingenjörer inom alla branscher.
+ Ett fackförbund för ingenjörer inom privat sektor
+ Sveriges största fackförbund
+ Gratis medlemskap för studenter
+ Inkomstförsäkring ingår
+ Stöd och rådgivning
+ Ett fackförbund för ingenjörer inom alla branscher
+ Fackförbundet som ansluter flest ingenjörer
+ Inkomstförsäkring om man är med i Akademierknas a-kassa
+ Studentmedlemskap (låg månadsavgift)
+ Stöd och rådgivning
Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.