Ska jag välja Akavia eller Unionen?

Som akademiker kan det vara bra att vara medlem i ett fackförbund om man vill värna om sina och sina kollegors rättigheter på arbetsmarknaden. Idag är de två populäraste fackförbunden bland utbildade på universitet eller högskola Unionen och Akavia.

För dig som jobbar som elektriker eller andra eltekniska yrken Inkomstförsäkring ingår (ingen övre gräns, max 100 dagar) Pris: 1,9-2,4 % av din lön

Elektrikerna

 • Möjlighet att påverka på jobbet och i samhället
 • Ger dig kvalificerad rådgivning och förhandlingshjälp
 • Massa förmåner på köpet såsom ett omfattande försäkringsskydd

Annonslänk
Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

 • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
 • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
 • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har, du kan vara vikarie, visstid- eller tillsvidareanställd. För dig som helt eller delvis arbetar med journalistiska arbetsuppgifter Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 200-380 kr/mån
 • Du får hjälp, stöd, och facklig rådgivning
 • Bra inkomstförsäkring
 • Medlemskapet ger dig förmåner, lönestatistik och presskort

Annonslänk
För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch Inkomstförsäkring ingår (upp till 35 000 kr/mån, max 200 dagar) Oavsett vilken befattning eller utbildning du har. Pris: 130–550 kr/mån

GS-facket 

 • Du får alla fördelar som kollektivavtalet ger dig
 • Förhandlingshjälp, råd och stöd i frågor som rör din anställning.
 • Inkomstförsäkring och flertalet försäkringar ingår

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

 • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
 • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
 • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk
Inkomstförsäkring ingår (upp till 80 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 330-406 kr/mån Sveriges enda fackförbund bara för chefer

Ledarna

 • Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 
 • Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer
 • Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

Annonslänk

Akavia

Akavia är ett relativt nytt fackförbund som bildades när de tidigare fackförbunden Civilekonomerna och Jusek slogs samman vid årsskiftet 2020. Namnet Akavia härstammar från de latinska orden för akademi, academia, och väg, via. Akavia är alltså den akademiska vägen, ett fackförbund för akademiker.

Akavia har idag 130 000 medlemmar, vilket gör dem till det andra största förbundet i SACO, Sveriges akademikers centralorganisation. Medlemmarna är en blandning av kommunikatörer, personalvetare, jurister, samhällsvetare, ekonomer, IT-akademiker och studenter.

Alla Akavias medlemmar har en kandidatexamen, eller högre, eller studerar för att ta en kandidatexamen. Akavias mål är att synliggöra yrkesverksamma med en akademisk utbildning och höja den avkastning en akademisk utbildning ger på den svenska arbetsmarknaden.

 

Unionen

Unionen är det fackförbund i Sverige med flest medlemmar. De välkomnar medlemmar från alla olika yrkesgrupper, det enda kravet är att man måste arbetar på den privata arbetsmarknaden. Det är även möjligt att bli medlem hos Unionen om man studerar eller är egenföretagare. Bland Unionens 700 000 medlemmar finns det medlemmar både med och utan akademisk utbildning, men många av deras medlemmar är utbildade på universitet eller högskola. Unionen är ett fackförbund inom TCO, Tjänstemännens centralorganisation.

Unionen arbetar med att ge stöd åt sin medlemmar både när det kommer till problem på arbetsplatsen och när det gäller löneutveckling. 

 

Vilket av facket är bäst för studerande?

Både Akavia och Unionen välkomnar medlemmar som studerar på högskola eller universitet. För att bli medlem i Unionen som student bör man studera något som leder till ett jobb inom det privata näringslivet. Akavia välkomnar studenter som medlemmar om de kommer att ta en examen i ekonomi, systemvetenskap, kommunikationsvetenskap, personalvetenskap eller samhällsvetenskap, eller om man kommer att ta en annan examen som leder till jobb inom något av de fälten. Ett studentmedlemskap är gratis under hela studietiden hos både Unionen och Akavia.

Unionen erbjuder medlemmar som är studerande stöd när det kommer till rättigheter på arbetsmarknaden och de har även professionell yrkesrådgivning. Det kan handla om allt från större jobb till sommarjobb. De erbjuder även hjälp med CV-granskning.

Som studerandemedlem hos Akavia får man personlig rådgivning när det kommer till anställningsavtal och lön vid sommarjobb eller extrajobb. Man kan även få stöd när det väl är dags att ta sig ut i arbetslivet efter examen. De erbjuder även medlemsrabatter, event och föreläsningar.

Vilken av Akavias och Unionen inkomstförsäkringar är bäst?

Både Akavia och Unionen erbjuder sina yrkesverksamma medlemmar en förmånlig inkomstförsäkring.

För att ta del av Akavias inkomstförsäkring måste man vara medlem i både Akavia och Akademikernas a-kassa. Man kan då få en ersättning på upp till åttio procent av sin tidigare inkomst upp till en månadslön på 80 000 kronor. Ersättningen kan man få i 120 dagar. För att ta del av Akavias inkomstförsäkring måste man ha varit medlem i Akavia, eller tidigare Jusek eller Civilekonomerna, under ett år, och även varit medlem i a-kassan under ett år. Akavia erbjuder en tilläggsförsäkring som kan höja ersättningen vid högre månadslön och förlänga antalet dagar.

Akademikernas a-kassa kostar 130 kronor i månaden. 

Unionens inkomstförsäkring täcker upp till åttio procent av din tidigare inkomst upp till en månadslön på 60 000 kronor. Ersättningen betalas ut i högst 150 dagar. Unionens inkomstförsäkring kräver att man har varit medlem i Unionen och a-kassan under ett år.  Unionens tilläggsförsäkring ersätter en månadsinkomst på 150 000 kronor under 200 dagar.

Unionens a-kassa kost 140 kronor i månaden. 

 

Stöd och utveckling

Som medlem i Akavia får man tillgång till karriärrådgivning i form av lönerådgivning, seminarier och aktiviteter, och hjälp med CV, personligt brev och intervjuträning om man vill söka nytt jobb.

Unionen erbjuder sina medlemmar rådgivning av experter när det kommer till rättigheter och villkor på arbetsplatsen. De erbjuder även lönecoachning och löneverktyg inför lönesamtal.

 

Akavia

+  Ett fackförbund specifikt för akademiker

+  Gratis medlemskap för studerande

+  Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet

+  Möjlighet till tilläggsförsäkring

+  Stöd och karriärrådgivning

 

Läs mer om Akavia.

 

Unionen

+  Ett fackförbund för alla som jobbar inom privat sektor

+  Sveriges största fackförbund

+  Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet

+  Möjlighet till tilläggsförsäkring

+  Expertråd vid frågor om rättigheter och villkor på arbetsplatsen

 

Läs mer om Unionen.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.