Ska man vara med i facket eller inte

arbetare fackforbund

Många funderar säkert över om det är värt att vara med i facket eller inte. Detta gäller särskilt många unga som kanske har sin allra första anställning. Då kan nog en medlemsavgift till facket kännas som en stor och onödig utgift. Då kan det vara bra att ta reda på vad man egentligen får för sin medlemsavgift.

Vad kostar det att vara med i facket?

Det första som kan vara bra att veta är att din avgift oftast beror på vad du tjänar och vilket fack du ska gå med i. Vilket fack du ska gå med i beror i sin tur på vad du arbetar med. Om du jobbar som tjänsteman i den privata sektorn så kostar medlemskapet idag mellan 200 och 300 kronor i månaden. Observera att du oftast betalar ditt medlemskap i a-kassan separat. 

Vad får jag för medlemsavgiften?

Förutom de förmåner som man ofta hör talas om som till exempel särskilda banklån med bättre ränta och förmånliga villkor, rabatter från allt från resor till köp i vissa butiker så ingår ofta en hel del försäkringar i medlemskapet. Det kan till exempel vara hemförsäkring, sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring. De fackförbund som inte har försäkringar som ingår i medlemsavgiften kan oftast erbjuda försäkringar till förmånliga premier hos det försäkringsbolag man har avtal med. Ofta ingår avtalsförsäkringar. Det kan till exempel vara extra ersättning om du blir sjuk, är föräldraledig eller skadar dig på arbetet. Det kan även ge extra ersättning till dina anhöriga om du dör. 

 Facket kan dessutom erbjuda utbildningar och kurser, antingen i egen regi eller i samarbete med skolor och kurshållare. Det är ofta kurser som kan utveckla dig i ditt yrke och som kan gynna dig i din karriär. Facket kan dessutom hjälpa dig när du söker jobb genom att hjälpa till med att granska din CV, ge råd om löneanspråk och mycket mera. Det nästan viktigaste med ditt medlemskap i facket är att medlemsavgiften nästan går att betrakta som ett slags försäkring. Om du skulle bli arbetslös så får du inkomstförsäkring, vilken gör att du får mer än det du får från a-kassan om du tjänar över det gällande taket. Det är också en trygghet om du skulle råka ut för kränkande behandling på jobbet eller om du blir uppsagd eller hamnar i någon typ av tvist med din arbetsgivare. Speciellt som ung kan det vara svårt att veta sina rättigheter på jobbet och då är facket en ovärderlig resurs som kan bistå med både rådgivning och genom att agera ombud i förhandlingar. 

Om du behöver hjälp i en konflikt

Om en konflikt uppstår på arbetsplatsen så kan du kontakta antingen din lokala fackklubb eller din fackförening eller fackförbund för att få rådgivning och eventuell hjälp med förhandling eller andra typer av juridisk hjälp, beroende på vilken typ av händelse som inträffat. Facket försöker då förhandla lokalt med din arbetsgivare, och om detta inte lyckas så går man vidare till en mer central nivå och förhandlar med arbetsgivarorganisationen om arbetsgivaren är med i en sådan. Om även denna förhandling inte lyckas så kan man ta det vidare till Arbetsdomstolen. Om facket sköter din förhandling så står man då också för alla kostnader och även jurister. Hade du själv skött detta så hade det blivit ganska kostsamt. Det är dessutom svårt att hitta jurister som arbetar med just arbetsrätt. Om du blir diskriminerad eller utsatt för kränkande särbehandling på jobbet så representerar facket dig hos diskrimineringsombudsmannen, DO. 

Facket - en ekonomisk trygghet

Bortsett från att erbjuda dig förmåner som tillsammans är värda mer än din avgift är per månad så är facket en ekonomisk trygghet om något skulle hända. 

antti vainio transport Läs mer
architecture 1867596 640

Vad är en fackförening?

Många har säkert hört orden och begreppen fack, fackklubb, fackförening, fackförbund eller fackliga organisationer. Men vad är skillnaden på fackförening och fackförbund? En fackförening är en organisation av arbetstagare med samma yrke eller arbetsplats. Fackföreningen är den organisation som representerar...
Läs mer
intervju arbetsgivare

Vad är en arbetsgivarorganisation?

Om fackförbunden är de organisationer där anställda inom vissa yrkesgrupper eller yrkesområden går samman för att bevaka sina intressen gentemot arbetsgivaren, så är en arbetsgivarorganisation motsvarigheten för arbetsgivaren. Arbetsgivarorganisationerna är ofta större och består av arbetsgivare som verkar inom liknande...
Läs mer
8969254495 0ddf36c932 k

Statliga bolag

Att jobba som tjänsteman inom en statlig verksamhet innefattar många olika typer av yrken. Inom ett statligt bolag kan du arbeta med allt från att vara inköpare eller jurist till att vara enhetschef eller riksanalytiker. Oavsett vilket typ av arbete...
Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.