Arbetslösheten ökar men här finns de lediga jobben!

e handel

Arbetslösheten fortsätter att öka kraftigt. Sedan början av mars har cirka 122 000 personer skrivit in sig som arbetslösa och 69 200 har varslats om uppsägning. Det är dystra siffror som väntas öka även under sommaren då arbetslösheten beräknas vara kring 11%. Trots att jobb försvinner finns det fortfarande lediga jobb och vissa branscher skriker efter arbetstagare. Vi har samlat information över var de lediga jobben finns!

Branscher med stort rekryteringsbehov

Samtidigt som arbetslösheten ökar ser vi också att rekryteringsbehovet ökar inom flera branscher. Under mars anmäldes 101 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen och i april 82 900 platser. Främst finns det ett stort rekryteringsbehov inom vård och omsorg men även inom e-handel, företagstjänster och inom säsongsarbete.

E-handeln har ökat nu när allt färre besöker de fysiska affärerna. Det har ökat trycket på lager, orderplock och kundtjänst. Allt fler företag har tagit beslutet att gå online med sin verksamhet eller att satsa ännu mer än tidigare. Det har öppnat upp behovet för flera företagstjänster som att komma igång med webbutik och för marknadsföring. Det finns även ett ökat behov för bud och leveranser.

Inom säsongsarbete är det nu en stor oro ute bland bönder som brukar få in säsongarbetare från utlandet. I och med vissa stängda gränser kan det bli ett stort problem denna sommar med att skördar går förlorade. Det här är ett krävande fysiskt jobb som många drar sig för att söka. Från böndernas håll finns det en oro med att ta in skolungdomar för denna typ av arbete eftersom det visar sig att en hel del ger upp när det blir för jobbigt eller de dyker inte upp regniga dagar.

Även om det kan vara ett tungt jobb finns det många fördelar med att faktiskt ta dessa jobb. Du tryggar din ekonomi, du får gratis träning, du får friskluft, du gör en insats för Sveriges bönder och du minskar risken för skyhöga matkostnader för att skördar går förlorade. Tycker du ändå att det verkar för jobbigt så tänk på att jobbet bara är för en kortare period.

#jobbjustnu på Arbetsförmedlingen

För att hitta jobb som har en snabb ansökningsprocess där du ofta kan börja jobba direkt och där flera av jobben inte kräver någon lång introduktion finns hashtaggen #jobbjustnu på Arbetsförmedlingen. På förstasidan finns en särskild länk till en webbsida som filtrerar fram alla dessa jobb så att de samlas i en lista.

I början på maj (8 maj) fanns det 2837 platsannonser med akuta jobb där arbetsgivare behöver arbetskraft omgående. Du hittar lediga jobb inom bland annat vården, försäljning, inköp och marknadsföring men även inom andra områden. Mest har det funnits jobb inom storstadsregionerna men allt fler lediga jobb kommer in i andra regioner efterhand som hashtaggen blir allt mer uppmärksammad och allt fler känner till den.

Att söka sig till de akuta jobben är ett perfekt tillfälle att testa på nya jobb samtidigt som du tryggar din ekonomi. Särskilt om du jobbat väldigt länge inom ditt yrke kan det vara nyttigt med lite omväxling. Kanske du till och med kan hitta nya typer av arbetsuppgifter som du faktiskt tycker är ganska kul!

semester corona covid 19

Så får du en bra semester trots corona (covid-19)

Den här sommaren blir inte riktigt som många hade tänkt sig och sett framemot. En hel del resor har fått ställas in på grund av både inreseförbud till vissa länder och utifrån de rekommendationer som råder från UD. För tillfället...
Läs mer
korttidsarbete korttidspermittering Läs mer
akavia nytt forbund

Akavia ett nytt fackförbund som konkurrerar med Unionen

Sedan den 1 januari 2020 har vi ett nytt svenskt fackförbund, Akavia[https://fackförbund.nu/akavia/]. Det är de tidigare facken Civilekonomerna och Jusek som har gått samman till ett gemensamt fackförbund. Totalt samlar Akavia mer än 130 000 medlemmar. De blir därmed det näst största...
Läs mer
kreativitet corona Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.