Så klarar du påfrestningarna med karantän eller att jobba hemma

karantan jobba hemma

Att behöva vara hemma i karantän är verkligen inte roligt och det gäller att hitta rätt verktyg för att klara av det. Det är lätt att du blir rastlös och känner att du snart börjar klättra på väggarna om du inte snart får komma iväg och göra det du vill göra. Har du nu istället fått möjligheten att få jobba hemma kan det i början låta som en dröm men för många kan det upplevas som en svår utmaning i verkligheten. Oavsett varför du måste hålla dig hemma kan det bli mycket påfrestande i längden. Vi ska här gå igenom tips på hur du bäst klarar av dessa påfrestningar.

Tips på hur du bäst klarar påfrestningar med karantän

Karantän oavsett om det beror på sjukdom, symtom på sjukdom eller om det är självvalt kan situationen upplevas som jobbig oavsett anledning. Vi ger dig här tips på hur du bäst klarar av situationen.

Håll rutiner och dygnsrytm

Vi människor mår bra av rutiner och vi behöver också behålla vår dygnsrytm för att inte påverka balansen med hormonerna i kroppen. Genom att följa dina rutiner och den normala dygnsrytmen har du lättare att undvika depressioner och att du känner dig trött under dagen.

Motion och friskluft

Att vi alla mår bra av motion och friskluft är ingen nyhet men hur fixar man det om man måste hålla sig hemma? När det gäller friskluft behöver vi regelbundet vädra våra hem oavsett om vi alltid är hemma eller inte. Har du en trädgård eller balkong är det verkligen en lyx som du behöver nyttja.

Motion är egentligen inget problem men kan kanske kännas lite konstigt att träna inomhus i alla fall om någon annan är hemma och ser på. Kan du gå promenader i ditt hem är det jättebra annars fungerar det precis lika bra att gå på stället. Perfekt att göra samtidigt som du tittar på TV eller en film. Har du inga hantlar hemma kan du använda flaskor, mjölkpaket eller något annat som är lagom i tyngd för dig. Aktivera dina muskler, gör armhävningar, knäböj och andra styrkeövningar. Youtube är en bra inspirationskälla att hitta träningsformer på.

Håll kontakten

Bor du hemma själv är det extra viktigt att hålla kontakten och vara social. Använd telefonen och ring, ha videosamtal, umgås på sociala medier och var aktiv. Känner du någon som bor själv och är hemma – hör av dig till dem och visa din omtanke!

Hitta meningsfullhet och aktivera dig själv

Det är viktigt att hålla igång med aktiviteter och känna att du gör något meningsfullt. TV och filmer är jättekul men i längden blir det tråkigt och enformigt. Passa på att göra sådant du inte har gjort på länge eller funderat på att du skulle vilja göra. Utveckla dig själv och lär dig något nytt. Gör planer för vad du vill göra sen när karantänen är över. Mål är alltid bra att ha och underlättar att minnas tillbaka till när det är som värst. 

Tips på hur du bäst klarar påfrestningar med att jobba hemma

Förutom att följa de tips vi redan har gått igenom finns det några andra speciella saker att tänka på när du jobbar hemma som underlättar situationen för dig.

Skilj på jobb och fritid och håll dig till vanliga rutiner

Det är så himla lätt att glida in på fritiden med vardagssysslor och andra saker som är roligare att göra än att jobba med det du ska göra. Ha koll på klockan och använd den vanliga arbetstiden till att verkligen jobba.

Gå upp när du brukar gå upp för att göra dig i ordning för arbetet. Håll dig till dina vanliga rutiner med frukost, morgontidning, morgonpromenad eller vad du brukar göra. Brukar du gå, cykla eller köra till jobbet så ut och gå eller cykla en runda kring kvarteret innan du ska sätta dig och arbeta. Planera in raster och lunch och ta då verkligen rast och lunchledigt precis som vanligt.

Genom att hålla dig till dina vanliga rutiner så gott det går är det mycket enklare att skilja på jobb och fritid och verkligen få något gjort.

semester corona covid 19

Så får du en bra semester trots corona (covid-19)

Den här sommaren blir inte riktigt som många hade tänkt sig och sett framemot. En hel del resor har fått ställas in på grund av både inreseförbud till vissa länder och utifrån de rekommendationer som råder från UD. För tillfället...
Läs mer
korttidsarbete korttidspermittering Läs mer
e handel

Arbetslösheten ökar men här finns de lediga jobben!

Arbetslösheten fortsätter att öka kraftigt. Sedan början av mars har cirka 122 000 personer skrivit in sig som arbetslösa och 69 200 har varslats om uppsägning. Det är dystra siffror som väntas öka även under sommaren då arbetslösheten beräknas vara...
Läs mer
akavia nytt forbund

Akavia ett nytt fackförbund som konkurrerar med Unionen

Sedan den 1 januari 2020 har vi ett nytt svenskt fackförbund, Akavia[https://fackförbund.nu/akavia/]. Det är de tidigare facken Civilekonomerna och Jusek som har gått samman till ett gemensamt fackförbund. Totalt samlar Akavia mer än 130 000 medlemmar. De blir därmed det näst största...
Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.