sommarjobb fackforbund

Så får du hjälp som sommarjobbare

Under sommarmånaderna är det tusentals unga som ger sig ut på arbetsmarknaden för allra första gången. Det första sommarjobbet kan vara spännande, otroligt lärorikt och en erfarenhet för livet - men för alla unga blir sommarjobbet inte riktigt vad de hoppats på. Vad gör man om man behöver hjälp som sommarjobbare? 

Under sommarmånaderna är det tusentals unga som ger sig ut på arbetsmarknaden för allra första gången. Det första sommarjobbet kan vara spännande, otroligt lärorikt och en erfarenhet för livet - men för alla unga blir sommarjobbet inte riktigt vad de hoppats på. Vad gör man om man behöver hjälp som sommarjobbare? 

Rådgivning till sommarjobbare 

Vad är en rimlig lön? Är det okej att provjobba gratis? Vem ska jag vända mig till om jag blir skadad på jobbet? Vad ska jag göra om min arbetsgivare ber mig gå hem för att det inte finns något att göra?

Det är inte lätt att alltid hålla koll på vad som faktiskt gäller när man kommer ut på arbetsmarknaden för första gången. Många ungas första möte med arbetslivet kommer genom ett sommarjobb, och det är något som vissa arbetsgivare väljer att utnyttja. Om du känner att det är något som inte riktigt går till som det ska på ditt sommarjobb är det viktigt att veta att det alltid finns hjälp att få. 

LO har en tjänst som heter Koll på jobbet - Koll på jobbet kan du kontakta över mejl och telefon om du har frågor eller behöver hjälp och rådgivning. 

Fackets stöd för sommarjobbare

Frågorna kan vara många för en ung sommarjobbare - och det är inte alltid lätt att veta var man ska vända sig om man behöver hjälp. LO har därför starta en stödtjänst, Koll på jobbet, som ger gratis hjälp till unga på arbetsmarknaden. Telefonlinjen bemannas av unga LO-medlemmar som är experter på fackliga frågor.  

Om det gäller ett lite mer lätthanterligt problem kan den som ringer in få hjälp och råd direkt i telefon, men om det är ett lite mer allvarligt problem, det kanske gäller uppsägning eller sjuklön, kan man bli hänvisad till ett fackförbund. Då kan man få mer handfast hjälp och inte bara rådgivning. 

Koll på jobbet är öppen hela året, men under just sommarmånaderna går linjen varm när unga ber om hjälp och råd när de stöter på problem på arbetsmarknaden.

Varje sommar kommer det in hundratals samtal till Koll på jobbet, enligt LO.

Läs mer om LO här

Vanliga frågor om sommarjobb

Det finns vissa frågor som är mer återkommande än andra när det kommer till sommarjobb. Vi går igenom ett par av de vanligaste problemen för sommarjobbare.

Solskensavtal

Ett så kallat solskensavtal går ut på att arbetsgivaren kommer överens med sommarjobbaren om att den rings in när det behövs. Det kan till exempel gälla jobb i en glasskiosk som bara är öppen när solen skiner. Det resulterar i att sommarjobbaren får sitta och vänta på att telefonen ska ringa, utan att riktigt veta hur mycket man kommer att få jobba. 

Kom ihåg: Man ska få lön även om det inte finns så mycket att göra på sommarjobbet under vissa perioder. Se till att få ett riktigt anställningsavtal.

Provjobba gratis

Att bli erbjuden att provjobba gratis innebär att man får prova på arbetsplatsen under en begränsad period, kanske upp till två veckor, utan att man faktiskt får lön eller en dokumentation för sin anställning.

Kom ihåg: Man har alltid rätt att få lön för det arbete man utför, hur oerfaren man än är på arbetsmarknaden.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.