Från hemarbete till hemester

hemarbete till hemester

Även sommaren 2021 kommer att bli annorlunda. Efter ett år präglat av hemarbete, karantän, digitala AW och distans kommer semestern som är härlig påminnelse om att vissa saker i alla fall är som vanligt - den svenska sommaren.  

Efter ytterligare ett år med hemarbete har dock gränsen mellan jobbet och det privata suddats ut för många. Hur gör man egentligen för att ställa om från hemarbete till hemester? 

Koppla bort jobbet på semestern

Övergången till semestern blir odramatisk för många i år. En dator kanske slås ihop på ett köksbord en eftermiddag i juli, sen är semestern plötsligt igång. Allt peppande med kollegor inför den stundande ledigheten har uteblivit, eller i alla fall bytts ut mot chattar, videosamtal eller sms - och det är ju inte riktigt samma sak. 

Hur ska man egentligen tänka när man ställer om från hemmakontor till hemester? Vi har samlat de bästa tipsen.

Plocka bort jobbdatorn

Att lämna jobbdatorn på köksbordet, skrivbordet eller var man nu haft sitt hemmakontor kan göra att jobbet fortfarande känns närvarande. Om man har svårt att koppla bort jobbet i vanliga fall blir det plötligt ännu lättare att öppna jobbmailen eller bara kolla den där lilla saken - även under semestern. 

Åk in och lämna jobbdatorn på kontoret om det är möjligt. Plocka annars bort den så att du inte ser den varje dag. Stuva in den i garderoben eller göm den under sängen. När man har semester ska man vara ledig.

Radera jobb-apparna - tillfälligt

Om man har mycket som är kopplat till jobbet på sin privata mobiltelefon kan det vara en bra idé att tillfälligt radera alla jobbrelaterade appar. Då slipper man påminnas om arbetet varje gång man plockar upp sin telefon. Det är så lätt att jobbet sipprar över i det privata, särskilt om man jobbat mycket hemifrån. Då är det extra viktigt att koppla av och koppla ner under semestern.  

Avsluta projekt 

Om man har ett pågående projekt som ligger och gnager lång bak i huvudet under semestern är det svårare att koppla av. Om man har möjlighet är det bra att försöka avsluta projekt innan man stänger locket på datorn den där sista dagen innan semestern. 

Om det handlar om större projekt är det dock svårt att avsluta om det inte finns tid - försök då strukturera upp en plan för vad du ska göra när du kommer tillbaka. Om det finns en tydlig plan kan det vara lättare att släppa taget i några veckor. 

Fler semestertips

  • Planera dina sista arbetsveckor så att övergången till semestern blir så enkel och smidig som möjligt.
  • Ge dig tid att stressa ner de första dagarna på semestern. Att ta en eller två dagar i hängmattan är inte fel.
  • Gå på semester en onsdag och kom tillbaka en onsdag. En kortare vecka gör det lättare att komma tillbaka. 
sommarjobb fackforbund

Så får du hjälp som sommarjobbare

Under sommarmånaderna är det tusentals unga som ger sig ut på arbetsmarknaden för allra första gången. Det första sommarjobbet kan vara spännande, otroligt lärorikt och en erfarenhet för livet - men för alla unga blir sommarjobbet inte riktigt vad de...
Läs mer
coronaregler fackforbund

Coronaregler - Detta gäller från den 1 oktober

Under coronapandemin har tillfälliga regler för karensavdrag och sjukskrivning gällt för att underlätta för människor att stanna hemma vid symptom på sjukdom för att förhindra smittspridning. Den 1 oktober togs dessa regler bort. Hur fungerar det egentligen nu? Vi går...
Läs mer
frilans fackforbund

5 anledningar för frilansare att gå med i facket

Att vara frilansare är mångas dröm. Man får i de flesta fall bestämma över sina egna arbetstider, arbetsuppgifter och följa sin dröm genom arbetslivet. Frilanslivet kommer dock med en baksida - otryggheten.  Vad händer om du som frilansare blir sjuk, förlorar...
Läs mer
Antal medlemmar i fackforbund

Antal medlemmar i svenska fackförbund

Det finns fler än 50 olika fackförbund, som riktar sig till olika yrkesgrupper i Sverige. Historiskt sett har Sverige haft en hög andel av förvärvsarbetare som också varit fackanslutna. I många år har dock många fackförbund tappat medlemmar såväl bland arbetare...
Läs mer
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.