hemarbete till hemester

Från hemarbete till hemester

För många har hemarbete blivit det nya normala. Men hur ställer man egentligen om bäst från hemarbete till semester? Vi delar med oss av våra bästa tips.

För många har hemarbete blivit det nya normala. Men hur ställer man egentligen om bäst från hemarbete till semester? Vi delar med oss av våra bästa tips.

Koppla bort jobbet på semestern

Övergången till semestern blir odramatisk för många i år. En dator kanske slås ihop på ett köksbord en eftermiddag i juli, sen är semestern plötsligt igång. Allt peppande med kollegor inför den stundande ledigheten har uteblivit, eller i alla fall bytts ut mot chattar, videosamtal eller sms - och det är ju inte riktigt samma sak. 

Hur ska man egentligen tänka när man ställer om från hemmakontor till hemester? Vi har samlat de bästa tipsen.

Plocka bort jobbdatorn

Att lämna jobbdatorn på köksbordet, skrivbordet eller var man nu haft sitt hemmakontor kan göra att jobbet fortfarande känns närvarande. Om man har svårt att koppla bort jobbet i vanliga fall blir det plötligt ännu lättare att öppna jobbmailen eller bara kolla den där lilla saken - även under semestern. 

Åk in och lämna jobbdatorn på kontoret om det är möjligt. Plocka annars bort den så att du inte ser den varje dag. Stuva in den i garderoben eller göm den under sängen. När man har semester ska man vara ledig.

Radera jobb-apparna - tillfälligt

Om man har mycket som är kopplat till jobbet på sin privata mobiltelefon kan det vara en bra idé att tillfälligt radera alla jobbrelaterade appar. Då slipper man påminnas om arbetet varje gång man plockar upp sin telefon. Det är så lätt att jobbet sipprar över i det privata, särskilt om man jobbat mycket hemifrån. Då är det extra viktigt att koppla av och koppla ner under semestern.  

Avsluta projekt 

Om man har ett pågående projekt som ligger och gnager lång bak i huvudet under semestern är det svårare att koppla av. Om man har möjlighet är det bra att försöka avsluta projekt innan man stänger locket på datorn den där sista dagen innan semestern. 

Om det handlar om större projekt är det dock svårt att avsluta om det inte finns tid - försök då strukturera upp en plan för vad du ska göra när du kommer tillbaka. Om det finns en tydlig plan kan det vara lättare att släppa taget i några veckor. 

Fler semestertips

  • Planera dina sista arbetsveckor så att övergången till semestern blir så enkel och smidig som möjligt.
  • Ge dig tid att stressa ner de första dagarna på semestern. Att ta en eller två dagar i hängmattan är inte fel.
  • Gå på semester en onsdag och kom tillbaka en onsdag. En kortare vecka gör det lättare att komma tillbaka. 
Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.