frilans fackforbund

5 anledningar för frilansare att gå med i facket

Att vara frilansare är mångas dröm. Man får i de flesta fall bestämma över sina egna arbetstider, arbetsuppgifter och följa sin dröm genom arbetslivet. Frilanslivet kommer dock med en baksida - otryggheten. 

Att vara frilansare är mångas dröm. Man får i de flesta fall bestämma över sina egna arbetstider, arbetsuppgifter och följa sin dröm genom arbetslivet. Frilanslivet kommer dock med en baksida - otryggheten. 

Vad händer om du som frilansare blir sjuk, förlorar en stor och viktig kund eller behöver juridisk hjälp? 

Som medlem i ett fackförbund får du som frilansare lite av tryggheten som de med en mer traditionell anställning får. Vi går igenom fem anledningar till varför du som frilansare ska gå med i facket. 

  • Inkomstförsäkring och a-kassa
  • Försäkringar
  • Rådgivning
  • Juridisk hjälp
  • Andra förmåner och rabatter

Inkomstförsäkring och a-kassa för frilansare 

Du kan vara medlem i en a-kassa som frilansare. Om du till exempel frilansar som journalist kan du vara medlem i Journalisternas a-kassa. Unionens a-kassa vänder sig även till frilansare och kulturarbetare.  

Reglerna kring frilansare och a-kassa är dock lite snåriga. För att få ersättning behöver man i regel ha avvecklat sitt företag eller hålla det vilande. Sen 1 juli 2020 har dock reglerna lättats en aning. Vänd dig till din a-kassa för mer information om vad som gäller för just dig. 

Ett vara medlem i a-kassan är en grundtrygghet för dig som företagare. Läs mer här om a-kassa och hur det fungerar

Försäkringar - även för dig som frilansar

Fackförbund som även vänder sig till frilansare och egenföretagare erbjuder ofta även en företagsförsäkring till sina medlemmar. Man kan få fina erbjudanden om försäkringar genom sitt fackförbund som man i längden kan tjäna mycket pengar på. Med en företagsförsäkring kan du få ett försäkringsskyddsnät som hjälper dig om något skulle hända. 

Rådgivning - kunder och lön

Som medlem i ett fackförbund kan du ofta få hjälp med rådgivning som frilansare. Vad ska du ta betalt av dina kunder? Vad är ett rimligt timpris för att du ska få en rättvis lön? Hur ska du tänka kring din framtida pension? 

Rådgivning - juridisk hjälp

Vad händer om du hamnar i en tvist med en kund? Många fackförbund erbjuder juridisk hjälp och rådgivning till sina medlemmar. Få hjälp med till exempel avtalsfrågor, upphovsrättsfrågor och andra avtal. 

Andra förmåner

Som medlem i ett fackförbund får du ofta tillgång till en rad erbjudanden och rabatter. Som vi har nämnt tidigare är försäkringar en viktig punkt för frilansare, men du kan till exempel även få rabatt hos banker - något som kan vara värdefullt för frilansare.

Oavsett vilket typ av frilans du kör, så finns det många fördelar med att gå med i facket.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.