LararnasRiksforbund

Lärarnas riksförbund

Lärarnas Riksförbund bildade tillsammans med Lärarförbundet den 1 januari 2023 det nya fackförbundet Sveriges Lärare. Alla medlemmar i Lärarnas Riksförbund blir automatiskt anslutna till Sveriges Lärare.

 • Webbsida

 • Kostnad/månad

  N/A

 • Antal medlemmar

  N/A

 • Medlemstyp

  N/A

 • A-Kassa

  N/A

Fackförbundet Lärarnas riksförbund innan Sveriges Lärare

Fackförbundet Lärarnas Riksförbund hade rötter ända från 1884 då Svenska Lärarsällskapet bildades. Namnet Lärarnas riksförbund fastställdes 1964.

Lärarnas Riksförbund var det akademiska förbundet som enbart vände sig till behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. I slutet av dess verksamhet hade fackförbundet 92 000 medlemmar, vilket gjorde det till ett av det största förbunden inom SACO - Sveriges akademikers centralorganisation.

I januari 2023 gick Lärarnas riksförbund samman med Lärarförbundet och bildade Sveriges Lärare.

Medlemskapet i Lärarnas riksförbund

För att bli medlem i Lärarnas riksförbund behövde du vara en behörig lärare, studie- och yrkesvägledare. Du kunde också studera för att anses som behörig. Chefer eller rektorer kunde inte vara med i förbundet utan var istället hänvisade till andra fackförbund som exempelvis Skolledarna.

Medlemsavgiften varierade - sista året som Lärarnas riksförbund fanns så betalade den som arbetade heltid 300 kronor i månaden, medan nyexaminerade endast betalade 100 kronor första månaden och sedan fick resten av året kostnadsfritt. Andra året behövde den nyexaminerade endast betala 200 kr/månad.

För de som studerade till att bli lärare eller studie- och yrkesvägledare var medlemskapet kostnadsfritt hela studietiden.

Pensionärer betalade 50 kronor per månad.

Inkomstförsäkring hos Lärarnas riksförbund

I medlemsavgiften till Lärarnas riksförbund ingick en inkomstförsäkring. Villkoren för inkomstförsäkringen innebar att du kunde få ersättning upp till 80 procent av din lön upp till 60 000 kronor i 200 dagar om du blev arbetslös.

Lärarnas riksförbund A-kassa

Som medlem Lärarnas riksförbund rekommenderades du att vara medlem i Akademikernas a-kassa.

Karriärstöd

Lärarnas riksförbund gav medlemmar stöd och råd kring karriärer och jobbsökande. De hade bland annat tjänsten karriärrådgivning där du få hjälp med att få ditt CV, personliga brev och din profil på LinkedIn granskad med feedback. Du kunde även få intervjuträning för att förbereda dig för anställningsintervjuer. 

Andra förmåner som medlemmar hade

Medlemmarna i Lärarnas Riksförbund hade tillgång till många olika förmåner och rabatter som bland annat försäkringar, bolån och kompetensutveckling. De fick tillgång till hundratals rabatter på produkter, resor och andra tjänster från en lång rad välkända butiker, kedjor och varumärken.

Som medlem hade du också möjlighet att ansöka om bolån och andra medlemslån till fördelaktig ränta. Lärarnas Riksförbund hade bland annat samarbeten med Nordea, SEB, Danske Bank, Stabelo och Swedbank.

På förbundets webbplats kunde du hitta olika typer av tjänster och verktyg som förenklade ditt jobb. Med verktygen kunde du till exempel både planera och hålla koll på din arbetstid, jämföra din lön utifrån lönestatistik och hitta lediga jobb.