Lararforbundet

Lärarförbundet

Lärarförbundet blev den 1 januari 2023 en del av de nya fackförbundet Sveriges Lärare, som man bildade tillsammans med Lärarnas riksförbund.

 • Webbsida

 • Kostnad/månad

  N/A

 • Antal medlemmar

  N/A

 • Medlemstyp

  N/A

 • A-Kassa

  N/A

Fackförbundet Lärarförbundet innan Sveriges Lärare

Lärarförbundet var Sveriges största fackliga yrkesförbund för lärare och pedagoger och hade över 234 000 medlemmar. Bland medlemmarna fanns förskollärare, fritidspedagoger, grundskollärare, gymnasielärare, lärare på universitet, högskolor, musik- och kulturskolor, studie- och yrkesvägledare och skolledare.

Förbundet var ett av många fackförbund inom TCO - Tjänstemännens Centralorganisation.

Lärarförbundet bildades 1991 men hade sina rötter ända från 1838 då fem unga skollärare i Blekinge gick samman och bildade den första lärarorganisationen. När Lärarförbundet bildades var det Svenska facklärarförbundet – SFL och Sveriges Lärarförbund – SL som gick samman för att skapa en gemensam organisation.

2023 gick Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund tillsammans och bildade Sveriges Lärare.

Medlemskapet i Lärarförbundet

Du som var lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare eller lärarstuderande kunde bli medlem i Lärarförbundet.

Nya medlemmar fick de första tre månaderna kostnadsfritt. Därefter betalade du som medlem en medlemsavgift på 290 kronor.  Nyexaminerad betalade 100 kronor för hela första året och för det andra året var avgiften 150 kronor per månad. För  lärarstudenter var det kostnadsfritt att vara medlem under hela studietiden och doktorander betalade  40 kronor per månad. Pensionärer betalade 45 kr/månad.

Medlemskapet i förbundet gar dig råd, service, inspiration och kurser för din kompetensutveckling, förmåner, rabatter och erbjudanden.

Inkomstförsäkring hos Lärarförbundet

I medlemsavgiften hos Lärarförbundet ingick det en inkomstförsäkring. Vid arbetslös hade du möjlighet att få upp till 80% ersättning på en inkomst upp till 60 000 kr i månaden. Du kunde få ersättning i högst 200 dagar.

Lärarförbundets A-kassa

Som medlem Lärarförbundet rekommenderades du att vara med i Lärarnas a-kassa.

Karriärstöd

När du var medlem i Lärarförbundet fick du hjälp med granskning av din profil på LinkedIn, ditt CV och personligt brev för att öka dina chanser att få komma vidare till en anställningsintervju. Det fanns också möjlighet att få intervjuträning inför en anställningsintervju.

Andra försäkringar som ingick för medlemmar

För nya medlemmar hos Lärarförbundet ingick ett grundläggande försäkringsskydd som du fick ta del av gratis de tre första månaderna av ditt medlemskap. I grundskyddet ingick olycksfallsförsäkring, livförsäkring och hemförsäkring. Var du under 42 år ingick det också en sjukförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Medlemmar i Lärarförbundet kunde bland annat teckna förmånliga medlemslån hos SEB och Danske bank för bolån, billån, båtlån och direktlån.