Målarna- Målareförbundet

Svenska Målareförbundet, eller Målarna som de också kallas, är det allra äldsta fackförbundet i Sverige som fortfarande är aktivt. Målareförbundet grundades på hösten år 1887 och har sedan dess arbetat för målares rätt på sin arbetsplats.

 

När du blir medlem i facket målareförbundet blir du del av en organisation som arbetar för att förbättra målares framtida karriär och villkor. Du får också en trygghet i form av stöd, råd och hjälp när du går igenom jobbiga situationer på din arbetsplats.

 • Webbsida

  www.malareforbundet.se

 • Kostnad/månad

  215 - 545 kr

 • Antal medlemmar

  13040 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: Byggnads a-kassa
  Pris: 137 kr

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie För dig som arbetar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag Inkomstförsäkring ingår (upp till 45 000 kr/mån, max 100 dagar) Pris: 138-495 kr/mån

Kommunal

 • Kommunal är facket för arbetare inom samhällsbärande yrken
 • Du får trygghet genom personlig expertrådgivning och förhandlingshjälp
 • Flera försäkringar, förmåner samt råd och stöd ingår

Annonslänk

Mer om fackförbundet Målarna

Svenska Målareförbundet är ett fack för byggnadsmålare, järnmålare, billackerare, industrilackerare , mätare, materialarbetare och servicearbetare. Målarna är medlem i LO – Landsorganisationen i Sverige och förbundet består idag av cirka 13 000 medlemmar.

Målareförbundet arbetar för att det ska vara säkert att gå till jobbet och att alla får en bra ersättning för sitt arbete. Förbundet arbetar också med att förbättra arbetsvillkoren och idag målas det exempelvis med vattenbaserade färger och det finns ergonomiska verktyg tillgängliga och tillgång till företagshälsovård. Arbetsmiljön är en viktig fråga för fackförbundet och är också något som märks i de regelbundna medlemsenkäterna som genomförs. I och med att yrkena tillhör de allra mest utsatta där stora delar av arbetsdagen innebär påfrestande arbetsmoment för armar och axlar och omfattande hantering av hälsofarliga ämnen.

När du blir medlem i förbundet betalar du en månadsavgift på mellan 215 kronor och 545 kronor i månaden beroende på vart i Sverige du arbetar och vilken inkomst du har. I ditt medlemskap ingår även ett försäkringspaket i Folksam. Som medlem får du även tillgång till försäkringar som täcker både arbete och fritid och flera andra medlemsförmåner samt möjlighet att gå fackliga kurser på betald arbetstid.

Medlemskap i Målareförbundet

Alla som arbetar eller studerar inom måleri eller lackering kan bli medlem i Målarna.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och är uppdelad i tre nivåer:

 • Helbetalande 545 kronor / månad
 • Reducerad avgift 439 kronor / månad
 • Grundavgift 215 kronor / månad

Målarnas A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Byggnads a-kassa betalar du 137 kronor. Är du inte med i Svenska Målareförbundet, eller Byggnads, kostar a-kassemedlemskapet 146 kronor i månaden.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Målareförbundet kan du ta del av flera försäkringar i ditt medlemskap som hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, grupplivförsäkring, kompletterings-TGL och barngrupplivförsäkring. Utöver det kan du köpa till andra förmånliga tilläggsförsäkringar som olycksfallsförsäkring och sjuk- och efterlevandeförsäkring för äkta hälft eller sambo, barnförsäkring och villaförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Medlemmar i förbundet har flera förmåner som ersättning vid strejk, rättshjälp, facklig utbildning, och medlemstidning.

Som medlem får du också ett medlemskort - Målarekortet som är laddat med rabatter och förmåner i samarbete med LO Mervärde. Genom LO Mervärde kan du också ansöka om förmånliga medlemslån.

Förbundet har också ett nätverk för kvinnliga målare och lackerare som heter MIRA. Syftet med nätverket är att stötta och stärka de kvinnliga medlemmarna och arbeta för att de stannar kvar inom yrket och branschen.

Vanliga frågor och svar om fackförbundet Målarna

Vad kostar det att vara medlem i Målarna?

Medlemsavgiften i Målarna avgörs av din inkomst. Avgiften ligger på mellan 215 och 545 kronor i månaden. A-kassa ingår inte i medlemsavgiften. 

Vilken a-kassa ska jag välja om jag är med i Målarna?

Om du är medlem i Målarna kan du även bli medlem i Byggnads a-kassa. A-kassan kostar 137 kronor i månaden om man även är medlem i fackförbunden Byggnads eller Målarna.

Hur många medlemmar har Målarna?

Fackförbundet Målarna har ungefär 13 000 medlemmar. Man kan bli medlem redan som skolelev - då är medlemsavgiften helt gratis.