Målarna- Målareförbundet

Svenska Målareförbundet, eller Målarna som de också kallades blev under våren 2024 en del av fackförbundet Byggnads.

 • Webbsida

  www.malareforbundet.se

 • Kostnad/månad

  215 - 545 kr

 • Antal medlemmar

  13040 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: Byggnads a-kassa
  Pris: 137 kr

Mer om fackförbundet Målarna

Svenska Målareförbundet var ett fack för byggnadsmålare, järnmålare, billackerare, industrilackerare, mätare, materialarbetare och servicearbetare. Målarna var medlem i LO – Landsorganisationen i Sverige och förbundet bestod av cirka 13 000 medlemmar.

Målareförbundet arbetade för att det skulle vara säkert att gå till jobbet och att alla skulle få en bra ersättning för sitt arbete. Förbundet arbetade också med att förbättra arbetsvillkoren, och idag målas det exempelvis med vattenbaserade färger, ergonomiska verktyg är tillgängliga, och företagshälsovård finns att tillgå. Arbetsmiljön var en viktig fråga för fackförbundet, vilket märktes i de regelbundna medlemsenkäterna som genomfördes. Yrkena tillhörde de mest utsatta, med stora delar av arbetsdagen fyllda av påfrestande arbetsmoment för armar och axlar samt omfattande hantering av hälsofarliga ämnen.

När man blev medlem i förbundet betalade man en månadsavgift på mellan 215 kronor och 545 kronor beroende på var i Sverige man arbetade och vilken inkomst man hade. I medlemskapet ingick även ett försäkringspaket i Folksam. Som medlem fick man tillgång till försäkringar som täckte både arbete och fritid, flera andra medlemsförmåner samt möjlighet att gå fackliga kurser på betald arbetstid.

Medlemskap i Målareförbundet

Alla som arbetade eller studerade inom måleri eller lackering kunde bli medlemmar i Målarna. Medlemsavgiften baserades på inkomsten och var uppdelad i tre nivåer:

 • Helbetalande: 545 kronor/månad
 • Reducerad avgift: 439 kronor/månad
 • Grundavgift: 215 kronor/månad

Målarnas A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behövde man vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Byggnads a-kassa betalade man 137 kronor. Om man inte var medlem i Svenska Målareförbundet eller Byggnads kostade a-kassemedlemskapet 146 kronor i månaden.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Målareförbundet kunde man ta del av flera försäkringar i sitt medlemskap, såsom hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, grupplivförsäkring, kompletterings-TGL och barngrupplivförsäkring. Utöver detta kunde man köpa till andra förmånliga tilläggsförsäkringar som olycksfallsförsäkring och sjuk- och efterlevandeförsäkring för äkta hälft eller sambo, barnförsäkring och villaförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Medlemmar i förbundet hade flera förmåner, såsom ersättning vid strejk, rättshjälp, facklig utbildning och en medlemstidning. Som medlem fick man också ett medlemskort, Målarekortet, som var laddat med rabatter och förmåner i samarbete med LO Mervärde. Genom LO Mervärde kunde man också ansöka om förmånliga medlemslån.

Förbundet hade också ett nätverk för kvinnliga målare och lackerare, kallat MIRA. Syftet med nätverket var att stötta och stärka de kvinnliga medlemmarna och arbeta för att de skulle stanna kvar inom yrket och branschen.

Vanliga frågor och svar om fackförbundet Målarna

Vad kostade det att vara medlem i Målarna?
Medlemsavgiften i Målarna avgjordes av din inkomst och låg på mellan 215 och 545 kronor i månaden. A-kassa ingick inte i medlemsavgiften.

Vilken a-kassa skulle man välja om man var med i Målarna?
Om man var medlem i Målarna kunde man även bli medlem i Byggnads a-kassa. A-kassan kostade 137 kronor i månaden om man även var medlem i fackförbunden Byggnads eller Målarna.

Hur många medlemmar hade Målarna?
Fackförbundet Målarna hade ungefär 13 000 medlemmar.