Målarna- Målareförbundet

Svenska Målareförbundet eller Målarna som de också kallas är det allra äldsta fackförbundet i Sverige som fortfarande är aktivt. Målareförbundet grundades på hösten år 1887 och har sedan dess arbetat för målares rätt på sin arbetsplats.

 

När du blir medlem i facket målarförbundet blir du del av en organisation som arbetar för att förbättra målares framtida karriär och villkor. Du får också en trygghet i form av stöd, råd och hjälp när du går igenom jobbiga situationer på din arbetsplats.

malarna logo
 • Webbsida

  www.malareforbundet.se

 • Kostnad/månad

  210 - 520 kr

 • Antal medlemmar

  14000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: Byggnads a-kassa
  Pris: 110 kr

Mer om fackförbundet Målarna

Svenska Målareförbundet är ett fack för byggnadsmålare, järnmålare, billackerare, industrilackerare , mätare, materialarbetare och servicearbetare. Målarna är medlem i LO – Landsorganisationen i Sverige och förbundet består idag av cirka 14 000 medlemmar.

Målareförbundet arbetar för att det ska vara säkert att gå till jobbet och att alla får en bra ersättning för sitt arbete. Förbundet arbetar också med att förbättra arbetsvillkoren och idag målas det exempelvis med vattenbaserade färger och det finns ergonomiska verktyg tillgängliga och tillgång till företagshälsovård. Arbetsmiljön är en viktig fråga för fackförbundet och är också något som märks i de regelbundna medlemsenkäterna som genomförs. I och med att yrkena tillhör de allra mest utsatta där stora delar av arbetsdagen innebär påfrestande arbetsmoment för armar och axlar och omfattande hantering av hälsofarliga ämnen.

När du blir medlem i förbundet betalar du en månadsavgift på mellan 190 kronor och 475 kronor i månaden beroende på vart i Sverige du arbetar. I ditt medlemskap ingår även ett försäkringspaket i Folksam. Som medlem får du även tillgång till försäkringar som täcker både arbete och fritid och flera andra medlemsförmåner samt möjlighet att gå fackliga kurser på betald arbetstid.

Medlemskap i Målareförbundet

Alla som arbetar eller studerar inom måleri eller lackering kan bli medlem i Målarna.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och är uppdelad i tre nivåer:

 • Helbetalande 520 kronor / månad
 • Reducerad avgift 420 kronor / månad
 • Grundavgift 210 kronor / månad

Målarnas A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i Byggnads a-kassa betalar du 110 kronor. Är du inte med i Svenska Målareförbundet kostar a-kassemedlemskapet 119 kronor i månaden.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos Målareförbundet ingår flera försäkringar i ditt medlemskap som hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, grupplivförsäkring, kompletterings-TGL och barngrupplivförsäkring. Utöver det kan du köpa till andra förmånliga tilläggsförsäkringar som olycksfallsförsäkring och sjuk- och efterlevandeförsäkring för äkta hälft eller sambo, barnförsäkring och villaförsäkring.

Andra förmåner som medlem

Medlemmar i förbundet har flera förmåner som ersättning vid strejk, rättshjälp, facklig utbildning, och medlemstidning.

Som medlem får du också ett medlemskort - Målarekortet som är laddat med rabatter och förmåner i samarbete med LO Mervärde. Genom LO Mervärde kan du också ansöka om förmånliga medlemslån via Entercard.

Förbundet har också ett nätverk för kvinnliga målare och lackerare som heter MIRA. Syftet med nätverket är att stötta och stärka de kvinnliga medlemmarna och arbeta för att de stannar kvar inom yrket och branschen.