IF Metall

IF Metall är ett fackförbund för de som arbetar inom industrin.

 

Industrifacket Metall, ofta kallat IF Metall, är ett av många fackförbund inom LO - Landsorganisationen i Sverige och har idag 306 000 medlemmar inom industrin. Förbundet bildades 2006 när Industrifacket och Svenska metallindustriarbetareförbundet slogs samman. Stora yrkesgrupper bland medlemmarna är bland annat anställda inom bland annat plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin. Förbundet arbetar för medlemmarnas intressen och för ett demokratiskt och jämställt samhälle där ingen ska kunna tvingas att arbeta till sämre ersättning eller arbetsvillkor än vad som står i kollektivavtalet.

IFMetall
 • Webbsida

  www.ifmetall.se

 • Kostnad/månad

  230 - 633 kronor

 • Antal medlemmar

  313000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Namn: IF Metalls a-kassa
  Pris: 129 - 139 kronor

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 

- Gör som 600 000 andra - Bli medlem i Unionen.

 

 • Inkomstförsäkring
 • Lönerådgivning
 • Rättsligt stöd och hjälp
Unionen

GS FACKET 

 

- För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch.

 

- Oavsett vilken befattning eller utbildning du har.

 

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Medlemsförmåner & rättshjälp
GS facket för skogs- trä- och grafisk bransch

Mer om fackförbundet IF Metall

IF Metall har idag 313 000 medlemmar inom industrin och som medlem får du ett bra och omfattande försäkringsskydd. Vissa av dessa försäkringar får du genom ditt medlemskap och andra bygger på att det finns kollektivavtal på din arbetsplats.

Medlemskap i IF Metall

Medlemsavgiften i Industrifacket Metall tas ut i form av en procentavgift på lönen och ligger på cirka 1,5 procent. Miniminivån för medlemsavgiften är på 230 kronor per månad och maxtaket är 633 kronor. Sjuka och arbetslösa har möjlighet att lösa medlemskap för minimiavgiften och studerande kan bli medlemmar gratis. Pensionär betalar en medlemsavgift på 276 kronor om året.

Inkomstförsäkring hos IF Metall

Hos IF Metall får du som medlem en inkomstförsäkring som ett komplement till ersättning från a-kassa. Inkomstförsäkringen kan ge dig upp till 80 procent av lönen upp till 50 000 kronor i upp till 100 dagar om du skulle bli arbetslös. För att omfattas av försäkringen behöver du också vara medlem i en a-kassa. Du kan också teckna en tilläggsförsäkring för att förlänga perioden eller försäkra högre inkomster.

IF Metall A-kassa

För att kunna ta del av en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Som medlem i IF Metalls a-kassa betalar du 129 kronor om du också är med i fackförbundet IF Metall. Vill du bara vara med i a-kassan betalar du istället 139 kronor.

Andra försäkringar som medlem

Som medlem hos IF Metall omfattas du av en rad medlemsförsäkringar hos Folksam som exempelvis olycksfallsförsäkring Fritid, en kompletterande livförsäkring och barngrupplivförsäkring. Utöver det har du möjlighet att teckna andra förmånliga försäkringar för dig och din familj.

Andra förmåner som medlem

Medlemskapet innehåller en rad förmåner med försäkringar, utbildning och råd och stöd i frågor som rör din anställning. Du kan också ta del av rabatter och erbjudanden på resor, hotell, evenemang, friskvård, hemelektronik, teater och mycket mer som finns laddade på ett särskilt medlemskort - IF Metall-kortet. Erbjudandena på medlemskortet är framtagna i samarbete med LO Mervärde. Genom LO Mervärde kan du även ansöka om förmånliga medlemslån i samarbete med Entercard.

Som medlem i IF Metall har du också möjlighet att boka semesterboende till medlemspris på flera natursköna platser i Sverige och Europa. IF Metall har en nedladdningsbar katalog – Fritidsguiden där du kan läsa mer om alla semesterboenden.