Handels

Handels -Handelsanställdas förbund: ett LO-förbund för handelssektorn med varor och tjänster

LO-fackförbundet Handels, eller Handelsanställdas förbund som det fullständiga namnet lyder, har cirka 150 000 medlemmar, främst från detaljhandeln. Handels finns på cirka 25 000 arbetsplatser och representerar en rad olika yrken och branscher. Stora yrkesgrupper är bland annat butiksbiträden, chaufförer, handläggare, kommunikatörer, frisörer, optiker, urmakare lagerarbetare, städare och elever inom yrkesinriktad utbildning.

 

Handels
 • Webbsida

  handels.se

 • Kostnad/månad

  Från 118 kr

 • Antal medlemmar

  154000 st

 • Medlemstyp

  N/A

 • Tillhör centralorganisation

  LO

 • A-Kassa

  Navn: Handels A-kassa
  Pris: 120 kr / månad

Andra förbund som kan vara av intresse för dig:

SVERIGES STÖRSTA FACKFÖRBUND

- För dig som arbetar som tjänsteman i det privata arbetslivet.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll.

 

- Bli medlem i Unionen - Just nu 3 månader gratis - spara upp till 705 kr!

 

 • Bra medlemsförmåner
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
Unionen

FÖR DIG SOM ÄR CHEF

Bli medlem i Ledarna - Sveriges cheforganisation - från 327kr/mån.

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Över 90 000 medlemmar
Ledarna

Mer om fackförbundet Handels

Handels ­ Handelsanställdas förbund finns till för dig som jobbar inom handelssektorn, med varor och tjänster. Förbundet omfattas av stora yrkesgrupper, så som butiksbiträden, frisörer och florister. Andra anslutna är chaufförer, städare och elever inom yrkesinriktad utbildning. Du som jobbar med skönhetsvård på gymanläggningar eller är anställda i ett bemanningsföretag kan också vara medlem.

Handelsanställdas förbund är ett LO­-förbund (Landsorganisationen i Sverige) med ca 156 000 medlemmar. LO är en sammanslutning av 14 olika fackförbund som har som uppgift att organisera och föra fram medlemmarnas olika intressen och frågor. Handels bildades 1906 och finns nu på ungefär 25 000 olika arbetsplatser landet runt.

Ett av Handels största intresse är att kämpa för att du som medlem ska innefattas av ett kollektivavtal. Detta hjälper arbetsgivaren att stäva efter bättre villkor, vilket på sikt ger dig en bättre arbetsmiljö och på så sätt en bättre arbetsplats.


Medlemsförmåner Handels


Som medlem få du en rad olika förmåner: Kurser och utbildningar som är anordnade av facket. Du har möjlighet att söka olika stipendier, har rätt att utnyttja medlemslån och ekonomisk rådgivning.

Handels har också en överenskommelse med Skellefteå Kraft som ger dig chansen att teckna fördelaktiga elavtal.
Handelskortet är en medlemsförmån för dig som är Handelsansluten, kortet är laddat med olika avtal och rabatter, dessa gäller bland annat i en del butiker, på semesterboenden och inträden till olika evenemang.
En viktig fråga för Handels är att kunna ge medlemmarna bra förutsättningar för en ekonomisk trygghet. Detta görs bland annat med att erbjuda försäkringar med bra villkor. Hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften.


Rådgivning och juridisk konsultation


Handels vill att du ska tjäna på att vara medlem, målet är att inge trygghet med att du har ett helt förbund bakom dig i arbetsrelaterade frågor och om arbetsgivaren krånglar. Frågor som rör oenigheter inom arbetssituationer, lönetvister eller arbetsskador kan förbundet hjälpa dig med. Du har också rätt att få vill rättshjälp om detta skulle bli nödvändigt.

Handels inkomstförsäkring


Inkomstförsäkringen gör att du kan behålla 80% av din inkomst om du skulle bli arbetslös. Som krav gäller om du samtidigt är med i Handels A­ kassa och har varit det i minst ett år. Du måste även ha en inkomst på minst 18 700 kr/månad för att den försäkringen ska gälla.

Gymnasieelever på vissa yrkesinriktade program som hantverksprogram, handels­ eller administrationsprogram kan bli medlem i Handels. Under första året betalar du ingen medlemsavgift alls. Som student har du också rätt till fackets tjänster och förmåner om du jobbar extra under tiden du studerar.

Som pensionär kan du behålla ditt medlemskap i förbundet till en reducerad avgift. Avgiften baseras på din tidigare inkomst, och du kan fortsätta att utnyttja dina rättigheter till försäkringsavtal och andra fördelar du tidigare haft. En del orter i landet har också pensionärsklubbar med träffar och studiecirklar där man kan fortsätta umgås och hålla kontakt med tidigare arbetskamrater.


Medlemsavgift: Varierar beroende på inkomst och var i landet du bor. Exempelvis: Har du en inkomst på 20 000 kr/mån och bor i Stockholm blir avgiften 400 kr/ månad.

A­kassa: Handels A­kassa 120 kr/mån.