Andras frågor om fackförbund
Hej! Jag är tillsvidareanställd på heltid & arbetar var tredje helg där öppettiderna är såpass korta att stora delar av arbetspassen på vardagar fördelas på 10h om dagen, vilket i längden blir tungt & känns av särskilt när det nu har varit en period av låg försäljning. Jag & en annan kollega fått möjligheten att gå hem tidigare på eget begär vid förfrågan, men vi har nu fått till oss från vår arbetsgivare att om vi fortsätter att gå hem tidigare så finns det ej någon rimlig anledning att ha kvar oss på de timmarna & att vi i sådana fall kommer att behöva sänkas. Nu nämns inte något om de gånger vi jobbar över & får ihop komp (vilket handlar om någon timma hit & dit) att plocka ut. Så i varje enskilt fall handlar det inte alltid om att vi går hem obetalt. Jag frågade om de timmarna skulle skäras ned helt, fördelas på andra för att öka deras kontrakt eller vad de skulle göra av timmarna om vi väljer att gå ner i tid & fick till svar att de timmarna kommer att hamna i en vilande bank om vi någon gång framöver skulle behöva anställa en ny person på de sammanlagda timmarna som vi anställda skärs ned på. Alltså finns det ett behov? De perioder som vi har ökad försäljning så arbetar vi in våra timmar, ibland fler. Kan de klippa våra timmar om avsikten är att kunna anställa nya personer på våra ”sparade” timmar om vi inte själva vill gå ner i tid trots att vi ibland går hem tidigt obetalt? Vad har vi för skyldigheter & vice versa? Svar

Hej Debbie!

När det gäller arbetsrättsliga frågor bör du vända dig direkt till ditt fack som kan bistå med juridisk expertis. På den här webbplatsen är inte fackförbunden själva aktiva men vi hjälper till med allmänna frågor kring fackförbund, a-kassa och arbetsliv.

Mvh Jenny - Fackförbund.nu

Hej Ola!

Ja du har möjlighet att få juridisk hjälp när du behöver arbetsrättsligt stöd.

Mvh Jenny - Fackförbund.nu

Hej!

A-kassa är fristående från fackförbund så ur den synpunkten så går det bra. Tänk dock på att om du är medlem i ett fackförbund och har en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet eller har tecknat en inkomstförsäkring i tillägg så får du möjlighet till större ersättning vid arbetslöshet än om du bara är medlem i a-kassa. Så vad gäller de ekonomiska bitarna är det en större trygghet att vara med i båda.

Mvh Jenny - Fackförbund.nu 

Hej!

Tyvärr kan man inte bli medlem i ett fackförbund retroaktivt. Sök så fort du kan för att kunna få ta del av alla fördelar med facket så fort som möjligt.

Mvh Jenny - Fackförbund.nu

Hej! Det borde framgå av ditt anställningsavtal/kontrakt vad som gäller ang. uppsägningstid och sjukdom. Om du väljer att gå med i facket kan du få ytterligare specialisthjälp från facket kring dessa frågor.

Hej! DIK-förbundet företräder många inom kulturbranschen och bland annat producenter. Du ska dock ha eller vara på väg att ta en akademisk utbildning om minst tre år.

Väldigt bra fråga men inte helt enkel att svara på. Jag föreslår att du kontaktar det fackförbund som känns mest lämpat för ditt yrke och frågar dom om detta.

I Sverige har vi en väldigt hög andel som är organiserade i fackförbund. Större än i de flesta andra länder i Europa, dock så ser det ganska likartat ut i övriga Norden. I Sverige beräknar man att andelen organiserade på arbetsmarknaden är 70 %, något högre för tjänstemän (73 %) än bland arbetare (66 %) och något högre bland kvinnor (73 %) än män (67 %).

Ett fackförbund är en arbetstagarorganisation, ofta består den av alla fackföreningar inom en särskild bransch. Fackförbunden har till uppgift att tillsammans med arbetsgivarorganisationer (de som företräder arbetsgivarna) avtala schyssta villkor för de anställda, så kallade kollektivavtal.

Man brukar säga att ett fackförbund är starkare ju fler som är medlemmar eftersom det är medlemmarnas avgifter som till stor del utgör ett fackförbunds ekonomiska muskler och dess förmåga att t ex utlysa strejk där medlemmarna kan få lön från strejkkassan.

Ett fackförbund kan agera som en enad part gentemot arbetsgivaren och på så sätt tala för alla anställda och säkerställa så goda villkor som möjligt.

Ställ en fråga

SVERIGES STÖRSTA FACKFÖRBUND

- För dig som arbetar som tjänsteman i det privata arbetslivet.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll.

 

- Bli medlem i Unionen - Just nu 3 månader gratis - spara upp till 705 kr!

 

  • Bra medlemsförmåner
  • Inkomstförsäkring
  • Juridiskt stöd
Unionen

FÖR DIG SOM ÄR CHEF

Bli medlem i Ledarna - Sveriges cheforganisation - från 327kr/mån.

 

  • För chefer i alla branscher
  • Inkomstförsäkring
  • Över 90 000 medlemmar
Ledarna