Andras frågor om fackförbund

Hej! Det borde framgå av ditt anställningsavtal/kontrakt vad som gäller ang. uppsägningstid och sjukdom. Om du väljer att gå med i facket kan du få ytterligare specialisthjälp från facket kring dessa frågor.

Hej! DIK-förbundet företräder många inom kulturbranschen och bland annat producenter. Du ska dock ha eller vara på väg att ta en akademisk utbildning om minst tre år.

Väldigt bra fråga men inte helt enkel att svara på. Jag föreslår att du kontaktar det fackförbund som känns mest lämpat för ditt yrke och frågar dom om detta.

I Sverige har vi en väldigt hög andel som är organiserade i fackförbund. Större än i de flesta andra länder i Europa, dock så ser det ganska likartat ut i övriga Norden. I Sverige beräknar man att andelen organiserade på arbetsmarknaden är 70 %, något högre för tjänstemän (73 %) än bland arbetare (66 %) och något högre bland kvinnor (73 %) än män (67 %).

Ett fackförbund är en arbetstagarorganisation, ofta består den av alla fackföreningar inom en särskild bransch. Fackförbunden har till uppgift att tillsammans med arbetsgivarorganisationer (de som företräder arbetsgivarna) avtala schyssta villkor för de anställda, så kallade kollektivavtal.

Man brukar säga att ett fackförbund är starkare ju fler som är medlemmar eftersom det är medlemmarnas avgifter som till stor del utgör ett fackförbunds ekonomiska muskler och dess förmåga att t ex utlysa strejk där medlemmarna kan få lön från strejkkassan.

Ett fackförbund kan agera som en enad part gentemot arbetsgivaren och på så sätt tala för alla anställda och säkerställa så goda villkor som möjligt.

Ställ en fråga

SVERIGES STÖRSTA FACKFÖRBUND

- För dig som arbetar som tjänsteman i det privata arbetslivet.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll.

 

- Bli medlem i Unionen - Just nu 3 månader gratis - spara upp till 705 kr!

 

  • Bra medlemsförmåner
  • Inkomstförsäkring
  • Juridiskt stöd
Unionen

FÖR DIG SOM ÄR CHEF

Bli medlem i Ledarna - Sveriges cheforganisation - från 327kr/mån.

 

  • För chefer i alla branscher
  • Inkomstförsäkring
  • Över 90 000 medlemmar
Ledarna