Hur påverkas du av corona - Covid-19 på jobbet?

Denna text skrev under coronapandemin 2020 - 2022. Idag, 2024, finns inga coronarestriktioner eller tillfälliga regler för a-kassa till följd av pandemin. 

Att Covid-19 är en allmänfarlig sjukdom som påverkar oss alla i olika former i privatlivet och på jobbet har nog ingen undgått. Med anledning av coronavirusets spridning är det många som funderar kring vad som gäller på jobbet. Frågor som hur du påverkas av corona på jobbet, hur ska du hantera arbetsmiljön, kolleger, kunder och eventuell resa till och från jobbet är frågor som är viktiga för många. Det väcks många fler frågor kring detta och vi samlar här en del viktig information kopplat till detta.

Information och rekommendationer kring corona och Covid-19

Det absolut viktigaste både i privatlivet och i jobbsammanhang är att följa med i vad som händer kring utveckling av corona och Covid-19 både vad gäller ny information men framförallt om vilka rekommendationer som gäller just nu. All aktuell information från Sveriges myndigheter kring detta finns på Krisinformation.

Vad gäller på ditt jobb i samband med corona?

Trots att restriktionerna lättas är det även framöver arbetsgivare som har ett generellt ansvar att motverka spridning av Covid-19 och andra smittsamma sjukdomar på arbetsplatsen. Arbetsgivaren behöver dessutom ha en fortsatt beredskap att kunna hantera eventuella fall och utbrott enligt tidigare tillvägagångssätt.

Hur du ska agera kring ditt jobb är något din arbetsgivare ansvarar för utifrån arbetsgivarens riskbedömning enligt arbetsmiljölagens regler för att minimera risken för smittspridning. Det kan gälla frågor kring om du ska arbeta hemifrån, hur du ska hantera arbetsmiljö, kolleger och kunder. Arbetsgivaren ska i samband med riskbedömningen ta fram en plan om hur eventuell smitta eller misstänkt smitta ska hanteras. Din arbetsgivare ska också informera dig om vad det är som gäller.

Det är din arbetsgivare som ansvarar för att din arbetsmiljö är bra. Det kan bland annat innebära att arbetsgivaren behöver ta till speciella åtgärder för att undvika att du eller dina medarbetare blir sjuka.

Är du orolig för din egen hälsa för att du kanske tillhör en riskgrupp eller är allmänt orolig kring din arbetssituation i samband med corona ska du prata med din arbetsgivare. Det är inte tillåtet att på egen hand fatta beslut om att stanna hemma. Är du inte sjuk och därmed sjukskriven kan det finnas en möjlighet att komma överens med din arbetsgivare om det finns några fler möjligheter att minska riskerna.

Tillfälliga förändringar i villkor för a-kassa

På grund av den pågående pandemin har riksdag och regering beslutat att tillfälligt lätta upp vissa villkor för att kunna få rätt till ersättning från a-kassa. Även taket för ersättningen har höjts i samband med detta. Dessa tillfälliga regler gäller än så länge till 3 januari 2022.

Medlemsskapslängd

För perioden mars till och med december 2020 räknas varje medlemsmånad i a-kassa som fyra månader. Det innebär att du som ny medlem bara efter tre månaders medlemskap uppfyller kravet på att du måste ha varit medlem i 12 månader innan du kan ha rätt att bli beviljad inkomstrelaterad ersättning. Perioden från och med januari 2021 och framåt räknas åter en medlemsmånad som en enda månad igen.

Krav på antal arbetade timmar

De tidigare kraven på antalet arbetade timmar har minskats. För tillfället gäller minst 60 timmar/kalendermånad under sex månader de senaste tolv månaderna, alternativt minst 40 timmar/kalendermånad och totalt 420 timmar i en sammanhängande period på sex månader.

Ersättningstak

Taket för ersättning under de 100 första ersättningsdagarna har höjts till 26 400 kronor/månad. Från 29 juni 2020 är ersättningstaket från och med ersättningsdag 101 höjt till 22 000 kronor/månad.

Grundersättningen för dig som jobbat heltid har även höjts, till 11 220 kronor/månad.

Information kopplat till Corona hos de olika fackförbunden

Här har vi samlat de informationssidor som finns bland de olika fackförbunden med information kopplat till corona. På en del av sidorna kan du bland annat få reda på mer om vad som gäller kring korttidspermittering, uppsägning, varsel, konkurs och om olika riktlinjer för att anpassa arbetet. Där kan också finnas information för din trygghet kring ekonomin om hur du gör om du blir sjuk eller arbetslös och vad som gäller för a-kassa, lön och andra ersättningar. Fackförbunden har tagit fram informationsmaterial för att du som anställd, arbetsgivare och med eget företag ska kunna hitta svar på dina frågor och få stöd kring hur du ska agera i olika situationer.

 

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.