Brandmännens Riksförbund

Brandmännens Riksförbund (BRF), eller Brandfacket som det också kallas, är ett branschspecifikt fackförbund som samlar och organiserar alla som arbetar som bandmän i Sverige. Idag är Brandfacket det största fackförbundet som är branschspecifikt i Sverige med sina cirka 9 000 medlemmar. 

Merparten av yrkesverksamma brandmän i Sverige är medlemmar i Brandmännens Riksförbund. Förbundet arbetar för att stärka brandmännens arbetsvillkor, arbetsmiljö, rättigheter och för att främja mångfalden inom brandyrket. 

 • Webbsida

  brandfacket.se

 • Kostnad/månad

  95-200

 • Antal medlemmar

  9000 st

 • Medlemstyp

  Anställd

 • A-Kassa

  Namn: STs a-kassa
  Pris: 145

Mer om Brandmännens Riksförbund

Brandmännens Riksförbund arbetar med att teckna tre centrala kollektivavtal för sina medlemmar: RIB, KLA och KB. Kollektivavtalen värnar om brandmännens arbetsrättsliga villkor, löner och arbetsmiljö. 

Förbundet är partipolitiskt oberoende för att kunna arbeta så brett som möjligt och för att kunna välkomna alla typer av medlemmar i sin organisation. 

Medlemsavgifter Brandmännens Riksförbund

Grundavgiften för att bli medlem i Brandmännens Riksförbund ligger på 200 kronor i månaden om man arbetar som heltidsbrandman. Arbetar man som deltidsbrandman betalar man 95 kronor i månaden. 

Medlemsavgiften går till den centrala och lokala verksamheten och bidrar till fackförbundets arbete. 

Inkomstförsäkring och a-kassa

Som medlem i Brandmännens Riksförbund får man inte tillgång till någon inkomstförsäkring. Om man vill trygga ersättning vid arbetslöshet behöver man vara med i en a-kassa. För Brandmännens Riksförbund rekommenderas STs a-kassa.

Avgiften för STs a-kassa ligger på 145 kr/mån. 

Andra försäkringar och förmåner som medlem

Om man är medlem i Brandmännens Riksförbund kan man teckna en rad olika försäkringar till medlemspris. Försäkringar som erbjuds är bland annat Trygg Brandman (en specialanpassad försäkring för just brandmän), Olycksfallsförsäkring, Livförsäkring och Medlemsförsäkring. 

Medlemsförmåner, förutom försäkringar, är rabatt på friskvård, semesterboende, hotell, linser, synundersökning och målarfärg. 

Vanliga frågor och svar om Brandmännens Riksförbund

Har Brandmännens Riksförbund någon inkomstförsäkring?

Nej, Brandmännens Riksförbund erbjuder inte någon inkomstförsäkring till sina medlemmar. Om man vill få ersättning vid arbetslöshet bör man gå med i en a-kassa. För Brandfackets medlemmar rekommenderas STs a-kassa. 

Vad kostar det att vara medlem i Brandmännens Riksförbund?

Det kostar 200 kr/mån om man är heltidsbrandman och 95 kr/mån om man är deltidsbrandman. 

Har Brandmännens Riksförbund någon a-kassa?

Nej, Brandmännens Riksförbund har ingen egen a-kassa utan rekommenderar STs a-kassa till sina medlemmar.