Akavia

De tidigare fackförbunden Jusek och Civilekonomerna gick den 1 januari 2020 ihop och bildade det nya fackförbundet Akavia. Ett fackförbund som är specialiserat för dig som är akademiker.

Fackförbunden valde att gå ihop för att dra nytta av den samlade kraften och att bli fler för att få bättre möjligheter att kunna påverka i viktiga frågor. Akavia blir nu det näst största förbundet inom SACO med cirka 130 000 medlemmar som är jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, it-akademiker och kommunikatörer.

 • Webbsida

  www.akavia.se

 • Kostnad/månad

  49-270 kr

 • Antal medlemmar

  N/A

 • Medlemstyp

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • Tillhör centralorganisation

  SACO

 • A-Kassa

  Namn: Akademikernas a-kassa
  Pris: 130

Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 120 dagar) Pris: 49–270 kr/mån Oavsett om du jobbar kommunalt, offentligt eller privat För ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer med minst 180 högskolepoäng

Akavia

 • Skydda din inkomst med Akavias inkomstförsäkring som ingår
 • Få personlig rådgivning för att avancera i karriären
 • Du får stöd i tvister och hjälp vid löneförhandling
Studerar juridik, ekonomi, systemvetenskap, kommunikationsvetenskap, personalvetenskap eller samhällsvetenskap på universitet eller högskola

Akavia för studenter

 • Granskning av ditt CV & Linkedin-profil
 • Kostnadsfritt medlemskap
Inkomstförsäkring & företagsförsäkring ingår För egenföretagare oavsett företagsform Du måste minst ha 180 högskolepoäng (ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör)

Akavia för egenföretagare

 • För dig som driver, eller startar eget företag

Mer om fackförbundet Akavia

Akavia bildades 1 januari 2020 från de tidigare fackförbunden Jusek och Civilekonomerna. Det nya fackförbundet vänder sig till samhällsvetare, personalvetare, ekonomer, jurister, kommunikatörer och IT-akademiker. Förbundet blir med sina 130 000 medlemmar det näst största förbundet inom SACO - Sveriges akademikers centralorganisation.

Medlemskap inom Akavia

Medlemmar erbjuds en rad förmåner från Akavia. Du får till exempel möjlighet till professionell rådgivning i fackliga frågor, lönestatistik, inkomstförsäkring och flera andra förmåner.

Den ordinarie medlemsavgiften som också gäller egenföretagare är 270 kronor i månaden. Nyutexaminerade betalar under det första året efter avslutad utbildning endast 49 kr/mån och pensionärsmedlemmar betalar 265 kronor per år.

Studenter har kostnadsfritt medlemskap och för att kunna bli studerandemedlem går du en utbildning med en examen som avser systemvetenskap, personalvetenskap, ekonomi eller kommunikationsvetenskap. I vissa fall kan du också bli studerandemedlem för en utbildning utan examen men där utbildning i så fall tydligt leder till ett arbete inom samma områden.

Vid en inkomst mellan 9 000 och 18 000 får du en reducerad avgift på 160 kronor och är inkomsten under 9 000 är avgiften 104 kronor. Se Akavias hemsida för att se vad som räknas som inkomst.

Akavia inkomstförsäkring

Som medlem hos Akavia får du en inkomstförsäkring som ett komplement till a-kassa vid arbetslöshet. Förutom inkomstförsäkringen erbjuder förbundet ytterligare tilläggsförsäkringar där den ena ger ersättning under en längre period och den andra ger ersättning för högre inkomstbortfall.

Akavia A-kassa

För att kunna nyttja inkomstförsäkringen behöver du också vara medlem i Akademikernas a-kassa. Som medlem i a-kassan betalar du 130 kronor i månaden.

Andra försäkringar som medlem

Andra försäkringar som kan vara intressanta för dig som medlem är bland annat hem-, bil- och sakförsäkring som du kan teckna förmånligt via Skandia som medlem i Akavia.

Är du egenföretagare kan du ha nytta av speciellt framtagna försäkringar för egenföretagare som olycksfallsförsäkring, företagsförsäkring och diagnosförsäkring. En diagnosförsäkring kan ge ekonomiskt stöd om du skulle drabbas av vissa allvarliga sjukdomar.

Karriärstöd

Som medlem hos Akavia får du tillgång till en rad olika karriärstöd med karriärrådgivning, lönerådgivning, intervjuträning och mentorskapsprogram. Du får även kostnadsfri granskning av din profil på LinkedIn med råd kring hur du förbättrar din profil för att ha större chanser till jobb. Förbundet erbjuder också granskning och rådgivning av personligt brev och CV för att öka dina möjligheter till nytt arbete.

Är du egenföretagare kan du få rådgivning för egenföretagare och även chefer har möjlighet till chefsrådgivning.

Andra förmåner som medlem

Det finns också en rad andra förmåner för dig som medlem med olika erbjudanden, rabatter och stöd.