Maskintekniker

Här hittar du fackförbund som är vanliga för dig som maskintekniker. Just nu har vi fem fackförbund som matchar det här yrket i vårt register. Vi uppdaterar vårt register regelbundet för att vara så korrekta som möjligt när det gäller avtal, villkor och erbjudanden från fackföreningar, fackförbund och a-kassor som företräder yrket maskintekniker.

  • Antal Svenska fackförbund

    5 st

  • Kostnad/månad

    50-235 kr

  • Medlemstyper

    Anställd, Egenföretagare, Student

  • Typ av arbetsgivare

    Statlig 2 st, Privat 5 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Maskintekniker

Du kan vara med oavsett om du är tillsvidareanställd, visstidsanställd eller projektanställd, och oavsett om du jobbar heltid eller deltid. För dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrka och bolag i välfärden Inkomstförsäkring ingår (upp till 100 000 kr/mån, max 160 dagar) Pris: 60–299 kr/mån

Vision

  • Inkomstförsäkring i toppklass ingår.
  • Stöd och råd i allt som rör ditt jobb
  • Bli medlem 3 månader utan kostnad – spara upp till 900 kr!

Annonslänk
Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll För dig som arbetar som tjänsteman inom den privata sektorn Inkomstförsäkring ingår (upp till 60 000 kr/mån, max 150 dagar) Pris: 50–235 kr/mån

Unionen - Sveriges största fackförbund

  • En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan ingår
  • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
  • Gör som 685 000 andra - Bli medlem i Unionen.

Annonslänk

De fackförbund som företräder maskintekniker har gemensamt ca 1 400 396 medlemmar i Sverige. När du väljer fack som maskintekniker kan det vara en god idé att även kolla med dina arbetskamrater vilket fackförbund och vilken a-kassa de är med i. På den här sidan hittar du även aktuella erbjudanden och förmåner från fackförbund och fackföreningar anpassade just för ditt yrke. Som medlem i ett fackförbund kan du ta del av försäkringar, juridisk konsultation och andra tjänster som gör att din anställning och vardag känns tryggare.

Så här väljer du fackförbund som maskintekniker

När du som maskintekniker ska välja fackförbund är det viktigt att tänka på vilka frågor som är viktiga för dig och vad du vill att fackförbundet ska hjälpa dig med. En del fackförbund är mer inriktade på industriarbetare och andra på akademiker, så det kan vara bra att ta reda på vilket fackförbund som passar bäst utifrån din utbildningsnivå och yrkesroll.

Det kan också vara bra att undersöka vilka arbetsplatser som är organiserade inom det aktuella fackförbundet och om det finns kollektivavtal som ger förmåner som högre lön, bättre arbetsmiljö och möjlighet till utveckling. Att vara medlem i ett fackförbund ger också tillgång till rådgivning och stöd vid arbetsrättsliga frågor och konflikter på arbetsplatsen.

En annan aspekt att överväga är hur aktivt fackförbundet är på politisk nivå och om de driver frågor som är viktiga för din yrkesgrupp, till exempel frågor om arbetsmiljö och jämlikhet. Det kan också vara bra att ta reda på vilka utbildningsmöjligheter och karriärmöjligheter som fackförbundet erbjuder sina medlemmar.

Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant överväga vilket fackförbund som passar dina behov och yrkesroll bäst. Det kan vara bra att undersöka olika fackförbunds verksamhet, medlemsförmåner och politiska inriktning för att hitta det fackförbund som bäst kan hjälpa till med dina specifika behov som maskintekniker.

 

Vad krävs för att bli maskintekniker?

För att arbeta som maskintekniker krävs vanligtvis en utbildning på gymnasienivå eller högre.

På gymnasiet kan man välja att läsa en teknisk utbildning, som till exempel teknikprogrammet, som ger en bred grund inom teknikområdet och även inkluderar maskinteknik. Inom teknikprogrammet kan man välja en inriktning mot exempelvis produktions- eller maskinteknik. Andra möjliga utbildningsvägar på gymnasiet är fordons- eller industriprogrammet, som också kan ge en grundläggande förståelse för maskinteknik.

Efter gymnasiet finns det flera högskoleutbildningar som leder till arbete som maskintekniker, till exempel maskinteknikprogrammet, som är en treårig kandidatutbildning. Maskinteknikprogrammet ger en bred utbildning inom mekanik, material, produktion, automation och teknikprojektledning. Andra högskoleutbildningar inom maskinteknik inkluderar civilingenjörsprogrammet i maskinteknik och yrkeshögskoleutbildningar som produktionstekniker eller maskintekniker.

Utöver de formella utbildningarna kan det också vara viktigt att ha praktisk erfarenhet av arbete med maskinteknik. Det finns möjligheter att söka sommarjobb eller praktikplatser inom teknik- och maskinindustrin, vilket kan ge värdefull erfarenhet och nätverksmöjligheter.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.