Transportyrken

I Sverige är många människor anställda inom transport. De senaste åren har branschen tack vare den tekniska utvecklingen förändrats märkbart och gjort det både enklare och mer effektivt att planera transporter. Men i takt med att branschen har blivit mer effektiv så har det för många anställda inneburit att det ställs högre krav på arbetsplatsen. Att vara med i ett fackförbund för transportsektorn blir därför mer och mer viktigt eftersom du då får hjälp att stå på dig så att du får de arbetsvillkor och den lön som du har rätt till.

 • Antal Svenska fackförbund

  16 st

 • Antal medlemmar

  2 143 000 st på 16 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 1 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 8 st, Privat 16 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Transportyrken

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 

- Gör som 600 000 andra - Bli medlem i Unionen.

 

 • Inkomstförsäkring
 • Lönerådgivning
 • Rättsligt stöd och hjälp
Unionen

Akavia - nya fackförbundet för akademiker

 

- För ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

 

- Oavsett om du jobbar kommunalt, offentligt eller privat

 

- Bli medlem i Akavia idag och upplev fördelarna

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Karriärverktyg
Akavia

Ledarna - för dig som är chef

 

-  Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 

 

- Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer

 

- Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Ledarskapsutveckling
Ledarna

GS FACKET 

 

- För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch.

 

- Oavsett vilken befattning eller utbildning du har.

 

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Medlemsförmåner & rättshjälp
GS facket för skogs- trä- och grafisk bransch

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.


Fackförbund transportyrken

Det vanligaste fackförbundet för de som arbetar med transport inom tågtrafik, flyg, sjöfart eller landsvägstransport är just fackförbundet Svenska Transportarbetareförbundet, Transport. Bland förbundets medlemmar finns exempelvis bussförare, åkerichaufförer, flygmekaniker, reklamdistributörer, terminalarbetare och renhållningsarbetare. Tidigare fanns fackförbundet Trafik och Järnväg men de ingår numera som en förening inom fackförbundet SRAT.

Arbetar du som bussförare eller inom bussbranschen kan du även välja att ansluta dig till BARO, Bussarbetarnas Riksorganisation.

Även i vilken sektor du jobbar kan styra valet av förbund. För dig som arbetar inom kommun, landsting och privat sektor kan Kommunal vara ett alternativ. Arbetar du inom statlig sektor kan Fackförbundet ST bli ditt val.

Dock så kan du ha en befattning på ett företag inom transportbranschen som gör att ett annat fackförbund är lämpligare. Om du till exempel har en chefsposition så kan Ledarna eller Unionen vara ett bättre alternativ då de är mer specialiserade på just chefsrollen.

Ta reda på vilket förbund som passar dig bäst som arbetar inom transport.

Fördelar att vara med i ett fackförbund inom transportområdet

Det ställs stora krav på både planering, spårning och effektivitet när det kommer till transporter både vad gäller snabba leveranser och med hänsyn till miljön. Det kan ställa press på anställda och då är det en trygghet att kunna få råd och stöttning av sitt fackförbund i frågor kring din anställning och arbetsmiljö. Genom att välja ett förbund som är inriktat på din yrkesroll kan du få stöd med spetskompetens. Det finns även fördelar att välja ett större fackförbund som vänder sig till olika yrkesgrupper. Då har förbundet ofta mer kraft och resurser i att vara med och påverka i viktiga frågor.

Som fackligt ansluten kan du även få hjälp vid löneförhandling och kan få en bättre ekonomisk trygghet vid arbetslöshet genom en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa. De olika fackförbunden brukar också erbjuda olika slags vidareutbildningar, karriärstöd, försäkringar och andra rabatter som du kan ta del av som medlem.

Vanliga yrken inom Transportyrken