Statliga myndigheter

I Sverige har vi idag 468 statliga myndigheter och några av de vanligaste arbetsplatserna för statligt anställda är Polisen, Migrationsverket, Försvarsmakten och Skatteverket.

 

Inom statliga myndigheter finns en otal mängd yrken och befattningar och till skillnad från många andra yrkesområden så finns det fackförbund som företräder alla som arbetar på statligt uppdrag oavsett vilken befattning eller arbetsuppgift man har.

 

 • Antal Svenska fackförbund

  17 st

 • Antal medlemmar

  1 653 900 st på 17 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 9 st, Privat 15 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Statliga myndigheter

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 

- Gör som 600 000 andra - Bli medlem i Unionen.

 

 • Inkomstförsäkring
 • Lönerådgivning
 • Rättsligt stöd och hjälp
Unionen

Akavia - nya fackförbundet för akademiker

 

- För ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

 

- Oavsett om du jobbar kommunalt, offentligt eller privat

 

- Bli medlem i Akavia idag och upplev fördelarna

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Karriärverktyg
Akavia

Ledarna - för dig som är chef

 

-  Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 

 

- Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer

 

- Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Ledarskapsutveckling
Ledarna

GS FACKET 

 

- För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch.

 

- Oavsett vilken befattning eller utbildning du har.

 

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Medlemsförmåner & rättshjälp
GS facket för skogs- trä- och grafisk bransch

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.


Fackförbund statlig myndighet

Det allra vanligaste fackförbundet för anställda på statliga myndigheter är Fackförbundet ST som är ett kort namn för Statstjänstemanna. Detta fackförbund för myndighet är specialiserat på anställda inom statlig verksamhet och har därför både stor kunskap och mycket resurser som gör att de kan stötta dig på din arbetsplats.

Med över 95 000 medlemmar har förbundet stora möjligheter att vara med och påverka. Dessutom kämpar fackförbundet ST för att alla som är statligt anställda ska få bättre arbetsvillkor och arbetsmiljön är en viktig hjärtefråga. Förbundet ser det som viktigt att alla medlemmar har en god arbetsmiljö vilket gynnar arbetsklimatet för alla anställda och även på sikt för hela arbetsplatser. Förbundet kan om arbetsmiljön inte är god hjälpa till med analyser och förbättringsstrategier.

Man kan även välja att gå med i ett fackförbund som specialiserar sig på just ditt yrke. Du som arbetar som civilekonom kan till exempel gå med i fackförbundet Akavia som är specialiserat för dig som är akademiker. Förbundet har cirka 130 000 medlemmar inom olika yrkesroller som ekonomer, jurister, samhällsvetare, personalvetare, kommunikatörer och it-akademiker.

Arbetar du som polis kan gå med i Polisförbundet och för dig inom Försvarsmakten kan Försvarsförbundet vara intressant att välja.

Om du har en roll som chef eller annan typ av ledare inom statlig verksamhet kan det även finnas andra alternativ. Fackförbundet Ledarna är helt och hållet inriktade mot chefer och olika ledare, oavsett bransch. Även Unionen, SRAT och Akademikerförbundet SSR ansluter medlemmar som är chefer och har olika ledarskapsroller.

Fördelar med att vara med i facket

Det finns flera fördelar med att gå med i facket. Ditt fackförbund kan stötta dig på din arbetsplats, kämpa för dina rättigheter och erbjuda rådgivning och juridisk konsultation. Förutom att få hjälp vid löneförhandling och frågor kring arbetsmiljö kan det även finnas möjligheter för karriärstöd och vidareutbildning. Som medlem kan man också få tillgång till en inkomstförsäkring, andra bra försäkringar, rabatter och erbjudanden.

Vanliga yrken inom Statliga myndigheter