Säkerhetsarbeten

Att arbeta med säkerhet kan i praktiken innebära många olika saker eftersom det finns många yrkesroller under detta samlingsnamn. Gemensamt för alla olika typer av arbeten är att man på något sätt förebygger brott och olyckor eller att man arbetar med det som behöver göras efter att ett brott eller en olycka skett.

 • Antal Svenska fackförbund

  6 st

 • Antal medlemmar

  875 900 st på 6 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 4 st, Privat 4 st

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.


Fackförbund säkerhetsarbeten

Ett av de vanligaste yrkena inom säkerhetsarbete innebär att arbeta med bevakning av lokaler men många arbetar även med räddningsarbete, flygplatskontroll, brandskydd och kustbevakning.

Ett vanligt och populärt fackförbund för säkerhetsarbeten som väktare, personskyddsvakter eller larmoperatörer är Svenska Transportarbetarförbundet, Transport. För dig som arbetar inom Kustbevakningen eller som tulltjänsteman är ett vanligt fackförbund för säkerhet Tull-Kust. Arbetar du som polis kan Polisförbundet vara ett naturligt val och som brandman finns Brandmännens Riksförbund, Brandfacket.

För dig som jobbar inom Kriminalvården kan ansluta sig till Fackförbundet ST, ett förbund som inriktar sig på anställda inom statlig verksamhet och där det finns medlemmar bland annat inom Kriminalvården. Ett annat alternativ är Seko som har medlemmar inom flera branscher som Post, Trafik, Tele, Väg och ban, Civil, Sjöfolk, Energi, Försvar och Vård.

Om du har en chefsroll eller en annan typ av ledarroll kan fackförbundet Ledarna vara ett intressant alternativ. Förbundet är helt inriktat för medlemmar som arbetar som chefer eller ledare oavsett bransch. Andra alternativ för chefer och olika ledarskapsroller är exempelvis SRAT, Akademikerförbundet SSR och Unionen.

Fördelar med att vara medlem i ett fackförbund

Att arbeta med säkerhet är ett krävande arbete oavsett vilken yrkesroll du har. För att genom sitt yrke kunna ge bra säkerhet ställs det stora krav på din arbetsinsats och det kan därför kännas tryggt att ha ett fackförbund bakom sig i viktiga frågor kring din anställning och dina arbetsvillkor. Det kan handla om arbetsmiljö och att kunna få stöttning vad gäller både juridiska frågor samt karriärsstöd och vidareutveckling. Ett fackförbund kan även hjälpa till när det kommer till löneförhandling och som medlem får du också tillgång till en inkomstförsäkring, andra försäkringar och ofta en hel del rabatter och andra erbjudanden.

Vanliga yrken inom Säkerhetsarbeten