Hantverksyrken

Arbetar du som hantverkare och letar efter ett fackförbund för hantverkare? I så fall har du flera valmöjligheter. Att arbeta som hantverkare kan ibland innebära att man har en väldigt varierande arbetssituation där man kanske ofta byter arbetsgivare eller projekt och är en situation som många gånger kan kännas otrygg.

 • Antal Svenska fackförbund

  9 st

 • Antal medlemmar

  1 438 000 st på 9 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 1 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 1 st, Privat 9 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Hantverksyrken

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 

- Gör som 600 000 andra - Bli medlem i Unionen.

 

 • Inkomstförsäkring
 • Lönerådgivning
 • Rättsligt stöd och hjälp
Unionen

GS FACKET 

 

- För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch.

 

- Oavsett vilken befattning eller utbildning du har.

 

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Medlemsförmåner & rättshjälp
GS facket för skogs- trä- och grafisk bransch

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.


Fackförbund för hantverksyrken

Att jobba som hantverkare kan även innebära att man till exempel får arbeta udda tider och det är därför viktigt att man vet vilka rättigheter man har på sin arbetsplats. Att vara med i ett fackförbund innebär att du som hantverkare kan få hjälp att ta reda på vad dina rättigheter är samt att strida för dem.

Det finns ett antal olika fackförbund för hantverksyrken. Du som arbetar inom byggsektorn kan till exempel gå med i Byggnadsarbetarförbundet och du som arbetar som elektriker kan gå med i Elektrikerförbundet. Om du arbetar inom skogs-, trä- och grafisk bransch har du möjlighet att gå med i GS facket och arbetar du som målare kan du gå med i Målarna.

Fördelar med att ansluta sig till ett fackförbund som hantverkare

Hantverksyrken har en stor bredd med både praktiskt handarbete med både verktyg, maskiner, tekniska hjälpmedel och att arbeta i olika material. Det varierar också stort i att vara anställd eller att man driver sitt eget företag, litet som stort. I och med den stora variationen av olika hantverksinriktningar finns det flera fackförbund att välja mellan.

En hel del fackförbund är specialiserade inom olika områden och spetskompetenser vilket ger en stor fördel för de medlemmar som ansluter sig. Då har förbundet en stor inblick i både bransch, yrke och i olika frågor som är viktiga för arbetstagare inom denna kategori. Det ger stora möjligheter i att vara med och påverka både löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor. Förutom det brukar förbunden ha en rad anpassade försäkringar och förmåner för yrkesområdet.

Att hitta rätt fackförbund inom hantverk

Arbetar du som elektriker kan det kännas naturligt att gå med i Elektrikerförbundet. Inom förbundet finns medlemmar som arbetar inom elinstallation, privata kraftverk, radio-tv, larm- och säkerhet och inom serviceområdet.

Som målare kan man ansluta sig till Målarna som bland annat har medlemmar som är byggnadsmålare, järnmålare, billackerare, industrilackerare, mätare, materialarbetare och servicearbetare.

Ett lite bredare fackförbund är GS, facket för skogs- trä- och grafisk bransch. Ibland kan det vara en fördel att ansluta sig till ett större förbund med flera yrkeskategorier då de ofta har lite mer resurser att vara med och påverka i viktiga frågor som kan röra flera yrkesområden.

För dig som önskar ett fackförbund med lite mer övergripande omfattning kan det vara intressant att titta närmare på Byggnadsarbetarförbundet som har medlemmar som arbetar inom byggsektorn.

Vanliga yrken inom Hantverksyrken