Forskning och utveckling

Att arbeta med forskning handlar bland annat om att jobba med stora frågor som vi människor söker svar på och att hitta bättre lösningar på problem. När man arbetar med forskning kan man därför arbeta inom många olika branscher och det är vanligt att man väljer fackförbund utifrån vilken bransch man forskar inom.

 • Antal Svenska fackförbund

  20 st

 • Antal medlemmar

  2 033 500 st på 20 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 11 st, Privat 19 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Forskning och utveckling

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 

- Gör som 600 000 andra - Bli medlem i Unionen.

 

 • Inkomstförsäkring
 • Lönerådgivning
 • Rättsligt stöd och hjälp
Unionen

Akavia - nya fackförbundet för akademiker

 

- För ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

 

- Oavsett om du jobbar kommunalt, offentligt eller privat

 

- Bli medlem i Akavia idag och upplev fördelarna

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Karriärverktyg
Akavia

Ledarna - för dig som är chef

 

-  Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 

 

- Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer

 

- Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Ledarskapsutveckling
Ledarna

GS FACKET 

 

- För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch.

 

- Oavsett vilken befattning eller utbildning du har.

 

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Medlemsförmåner & rättshjälp
GS facket för skogs- trä- och grafisk bransch

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.


Fackförbund forskning och utveckling

Arbetsuppgifterna inom forskning kan variera mycket utifrån vilken inriktning man har och inom vilket område man arbetar. En del arbetar som forskare, doktorand eller lärare på universitet eller som forskare inom sjukvård eller industri. Många som arbetar med naturvetenskaplig forskning och som vill vara med i ett fackförbund är medlemmar i fackförbundet Naturvetarna och ett vanligt fackförbund för forskare inom skolans värd är Universitetslärarförbundet. Akademikerförbundet är ett annat populärt fackförbund för den som är doktorand eller forskare inom något samhällsvetenskapligt område.

Hitta rätt fackförbund inom forskning och utveckling

Som forskare eller doktorand inom ett samhällsvetenskapligt ämne har du stora fördelar med att vara medlem i Akademikerförbundet SSR. Förutom fackligt stöd och service finns en rad förmåner och erbjudanden anpassat för din situation och i olika utmaningar. Förbundet har även ett eget nätverk och samarbetar med ett nationellt nätverk för socionomer som forskar inom hälso- och sjukvård.

Arbetar du med naturvetenskaplig forskning kan det kännas naturligt att ansluta sig till fackförbundet Naturvetarna. Förbundet bevakar dina intressen och rättigheter på arbetsmarknaden och förhandlar fram förmånliga kollektivavtal samt driver frågor som är viktiga för arbetslivet. Som medlem kan du ta del av en rad olika medlemsförmåner för att kunna utvecklas i din karriär och känna en trygghet både i arbetslivet och privat.

Är du doktorand eller forskare vid högskola, universitet eller forskningsinstitut kan Universitetslärarförbundet SULF vara intressant att titta närmare på. Fackförbundet kommunicerar, förhandlar och är med och påverkar utformningen av högre utbildning och forskning. SULF har mycket goda insikter i hur det är att arbeta som forskare eller lärare inom högskolans värld och har därför stora förutsättningar för att agera och bana väg för sina medlemmar.

Fördelar med att vara med i facket som forskare, doktorand eller lärare

Ett medlemskap i ett fackförbund ger dig många fördelar när du arbetar inom forskning och utveckling som forskare, doktorand eller lärare. Exempelvis kan ditt förbund hjälpa till med arbetsrättsfrågor och kan även förhandla fram bästa möjliga lön. Beroende på var du arbetar har de olika fackförbunden olika specialinriktningar för att kunna ha en stor kunskap inom just ditt arbetsområde och för att förstå din situation i olika lägen. Det ger en mycket stor förutsättning för att kunna vara med och påverka i viktiga delar av medlemmarnas yrkesroll och karriär.

Vanliga yrken inom Forskning och utveckling

Z