Bank & Finans

Att arbeta på en bank eller med finans innebär att du arbetar med ekonomiska frågor och ofta även att du arbetar tätt med kunder framförallt med rådgivning. Eftersom det mesta idag sköts online handlar mycket av kundkontakten att kommunicera via telefon, onlinemeddelanden via bankens egen tjänst eller mail. För att jobba inom denna bransch krävs ofta att du har studerat ekonomi på en högre nivå men det finns även jobb som du med ett stort intresse och erfarenhet kan få.

 • Antal Svenska fackförbund

  18 st

 • Antal medlemmar

  1 780 500 st på 18 förbund

 • Medlemstyper

  Anställd, Egenföretagare, Student

 • A-kassa

  Tillgängligt på 0 förbund

 • Typ av arbetsgivare

  Statlig 8 st, Privat 16 st

Erbjudanden från vanliga förbund för Bank & Finans

Unionen - Sveriges största fackförbund

 

- För dig som arbetar som tjänsteman i den privata sektorn.

 

- Befattning, utbildning och lön spelar ingen roll. 

 

- Gör som 600 000 andra - Bli medlem i Unionen.

 

 • Inkomstförsäkring
 • Lönerådgivning
 • Rättsligt stöd och hjälp
Unionen

Akavia - nya fackförbundet för akademiker

 

- För ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

 

- Oavsett om du jobbar kommunalt, offentligt eller privat

 

- Bli medlem i Akavia idag och upplev fördelarna

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Karriärverktyg
Akavia

Ledarna - för dig som är chef

 

-  Sveriges enda fackförbund bara för chefer. 

 

- Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer

 

- Bli medlem i Ledarna - Sveriges chefsorganisation

 

 • För chefer i alla branscher
 • Inkomstförsäkring
 • Ledarskapsutveckling
Ledarna

GS FACKET 

 

- För dig som jobbar i skogen, inom träindustrin eller i grafisk bransch.

 

- Oavsett vilken befattning eller utbildning du har.

 

 

 • Facklig rådgivning
 • Inkomstförsäkring
 • Medlemsförmåner & rättshjälp
GS facket för skogs- trä- och grafisk bransch

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.


Fackförbund bank och finans

Du som till exempel arbetar som banktjänsteman, ekonomisk rådgivare, konsult, bolånehandläggare eller nationalekonom kan välja mellan flera fackförbund för bank och fackförbund inom finans. Finansförbundet och FTF Facket för Försäkring och Finans som numera går under namnet Forena är exempel på två fackförbund som många inom bank- och finansvärlden är medlemmar i.

Finansförbundet riktar sig mot anställda inom hela finansbranschen och är det enda facket som riktar sig enbart mot bank- och finanssektorn och samlar en stor del av dessa sektorers anställda. Forena är mer inriktat för medlemmar inom försäkringsbranschen som arbetar inom försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare.

Det tidigare fackförbundet Civilekonomerna som numera ingår i Akavia är ett vanligt fackförbund för examinerade civilekonomer. Akavia vänder sig till samhällsvetare, personalvetare, ekonomer, jurister, kommunikatörer och IT-akademiker.

Så väljer du fackförbund

I första hand kan det vara bra att se om de tre redan nämna fackförbunden passar dig och dina behov. Sedan kan du gå vidare med att läsa mer om de övriga förbunden som kan vara intressanta för ditt yrkesområde och som vi har listat här i alfabetisk ordning.

Det är en fördel för att få bästa fackligt stöd och juridisk hjälp genom att välja ett fackförbund som redan har medlemmar inom din bransch. Fråga också dina medarbetare på ditt arbete vad de är medlemmar i eller om du känner några andra yrkesverksamma inom din bransch på andra företag.

Kontrollera vad som ingår i de olika fackförbundens medlemskap och jämför deras olika förmåner för att hitta det bästa som passar just dig. Är många förbund likvärdiga kan du titta lite extra på både medlemsavgiften och villkoren för inkomstförsäkring där många förbund kan variera i vad de erbjuder.

När du har hittat ett förbund som du vill bli medlem i klickar du på länken till deras hemsida där du enkelt kan göra din ansökan om medlemskap.

Fördelar med att vara med i facket med arbete inom bank och finans

Att vara medlem i facket när du arbetar inom bank och finans har många fördelar. Du får bland annat tillgång till juridisk hjälp, fackligt stöd och karriärstöd som hjälp med CV, personligt brev och profil på LinkedIn. Många förbund erbjuder också hjälp med att träna på arbetsintervjuer.

Genom att välja ett förbund som är specialiserad inom din bransch kan du få rådgivning och stöd från kunniga experter och förbunden har ofta tagit fram specialanpassade förmåner som kan vara bra för just din arbetsroll och bransch.

 

 

Vanliga yrken inom Bank & Finans