fler medlemmar trygghet fackforbund

Senast uppdaterad: 12 juli 2024

Allt fler söker sig till tryggheten med facket – Fler medlemmar

Det är inte bara a-kassorna som har fått ett ökat medlemsantal utan även facket har ökat i popularitet vilket resulterat i fler medlemmar. Allt fler söker sig till tryggheten inom fackförbunden i samband med krisen.

Fackförbunden har haft svårt att nå ut med fördelarna

Denna artikel skrevs under coronapandemin. För uppdaterad information om fackens medlemmar besök vår uppdaterade sida om fackens medlemsantal

Innan krisen har fackförbunden kämpat med att nå ut med vilka fördelar det är att vara medlem i ett fackförbund. Det har varit svårt att få fler att inse vad man verkligen får för pengarna då många verkar tycka att det är en hög avgift.

Fördelarna tydligare nu i samband med varsel och alla frågeställningar på grund av krisen

Nu i samband med krisen har det blivit lättare att sätta fördelarna i relation till hur verkligheten ser ut vilket gör det lättare att förstå vad fackförbunden gör och vad de kan hjälpa till med. Framförallt är det den ekonomiska situationen och alla varsel som gjort arbetsmarknaden och ekonomin otrygg vilket skapar massor av nya frågeställningar och det väcker en oro.

Många har därför insett vikten av att vara medlem i facket och ser vilken trygghet det kan ge och vad man verkligen får ut av sitt medlemskap. Nu ser man därför en ökning av antal medlemmar i många förbund. Framförallt gäller det de fackförbund inom de branscher som drabbats hårdast av krisen som exempelvis Hotell- och restaurangfacket och Handels.

Facken inom LO fortsätter att tappa medlemmar

Att facken inom LO fortsätter att tappa medlemmar kan tyckas konstigt när fler söker sig till facket. En anledning till att medlemsantalet sjunker beror till stora delar att allt färre jobbar inom industrin.

Tryggheten med att vara medlem i facket

Framförallt ser allt fler nu tryggheten med att vara ansluten som medlem i facket. Det handlar bland annat om att man kan vända sig till facket i samband med att man förlorar jobbet eller oron över att bli utan jobb i samband med varsel, korttidspermitteringar, konkurser med mera. Många har frågor kring detta om vad som händer och vad som är rätt eller fel. Det handlar om att man kommer i tvist med arbetsgivaren i och med de förändringar som krävs på arbetsplatsen för att verksamheten ska klara sig igenom krisen. Det kan innebära att man behöver rådgivning och stöd från kunniga experter eller till och med juridisk hjälp vilket fackförbunden brukar erbjuda sina medlemmar.

Det handlar också om den ekonomiska situationen när man blir arbetslös och kanske inte ersättning från a-kassa räcker utan man behöver täcka upp med en inkomstförsäkring.

Frågor som kanske inte är de allra viktigaste för de allra flesta just nu men som också får en positiv skjuts nu i samband med annan oro är också vikten av kollektivavtal. Här spelar fackförbunden en viktig roll i att ta fram bra kollektivavtal för att medlemmarna ska kunna få en skälig lön, bättre arbetsvillkor, reglera antalet långa arbetspass och få tillräckligt med tid för återhämtning.

Något kanske inte många tänker på är att man har stor nytta av fackförbunden om man vill byta jobb och ta sig vidare i karriären. Bland annat kan man ofta få karriärsrådgivning, få möjlighet att träna på arbetsintervjuer och till och med få professionell hjälp med att se över sitt CV, personliga brev och profil på LinkedIn. En del fackförbund erbjuder också möjligheter för kompetensutveckling för att kunna ta nästa steg i karriären.

Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke eller yrkesområde.