Vilket fackförbund passar dig?

Om du är osäker på vilket förbund som passar dig och ditt yrke bäst så kan du använda vårt sök nedan. Sök på yrke, yrkesområde eller förbund.

För att ge en liten översikt om de största fackförbunden kan sägas att Kommunal som är med i LO organiserar ett stort antal offentliganställda. Unionen som är ett ganska brett fackförbund till flera yrkesgrupper riktar sig mot det privata näringslivet och IF Metall som även de en del av LO är det största industriarbetarförbundet.

Lärarförbundet är som det låter det största förbundet för den stora yrkesgruppen lärare och Handels som också tillhör LO är det största fackförbundet för handelsanställda. Vision som är medlem i TCO är ett stort fackförbund som riktar sig mot privatanställda personer som har anknytning till offentliga organisationer. 

Kostnaderna för medlemskap varierar stort mellan olika förbund och beroende på lön men en vanlig nivå är cirka 500 kronor i månaden för den som tjänar lite mer än 20 000 kronor. 

En bra utgångspunkt när du väljer fackförbund är ditt yrkesområde som ofta ger en fingervisning om vilket fackförbund du bör ansluta dig till. 

Det finns också fackförbund som representerar riktigt breda yrkesområden som exempelvis Vision och Unionen.

När du blir medlem i facket kan du ta del av flera förmåner

Som medlem i ett fack får du inte bara hjälp med löneförhandlingar, förhandlingar för kollektivavtal och för frågor kring din anställning och vid konflikter som kan uppstå med din arbetsgivare. Fackförbunden erbjuder ofta en rad olika förmåner för dig som medlem vilket i en del fall kan täcka upp för den avgiften du betalar ditt fackförbund varje månad.

Som medlem får du ofta rabatt på en mängd olika försäkringar och du kan få bättre villkor för olika slags lån. Du får bra möjligheter till kompetensutveckling och stöd kring när du söker nytt jobb med granskning av CV, LinkedIn profil och möjlighet att träna på arbetsintervjuer. Flera fackförbund har också andra förmåner och rabatter för semesterboenden och produkter som köp av glasögon, böcker, träningskort med mera.

Tryggare ekonomi vid medlemskap i facket

En annan stor anledning till att gå med i facket är att du kan få en ännu bättre trygghet för din ekonomi än att bara vara medlem i en a-kassa. Om du blir arbetslös täcker ersättningen endast för en viss del av din lön. Genom att vara medlem i facket och ha en inkomstförsäkring kan denna försäkring i vissa fall täcka upp en större del av din lön och ofta för en längre tid än om du bara har a-kassa.